V Avstraliji februarja ustvarili največ delovnih mest v 13 letih

0

V Avstraliji so delodajalci februarja ustvarili 71.500 delovnih mest, kar je največ od julija 2000. Analitiki so pričakovali precej bolj skromno rast oz. 10.000 novih delovnih mest, podatek pa kaže na ugodne razmere v avstralskem gospodarstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Stopnja brezposelnosti je februarja v Avstraliji s tem ostala pri 5,4 odstotka in se ni zvišala na 5,5 odstotka, kot je pričakovala večina analitikov.

V Avstraliji je v zadnjem času precej odmevalo odpuščanje, ki so ga napovedala nekatera velika podjetja. Ekonomisti pa ob tem opozarjajo, da očitno majhna in srednje velika podjetja zaposlujejo, čeprav s tem ne pridejo na naslovnice časopisov.

Po besedah avstralske premierke Julie Gillard podatki kažejo na moč gospodarstva. “To priča o odpornosti avstralskega gospodarstva, na katerega bi morali biti kot narod ponosni,” je poudarila v parlamentu.

Vodilni ekonomist avstralske veje HSCB Paul Bloxham pričakuje, da bo stopnja brezposelnosti v Avstraliji do konca leta ostala pod 5,5 odstotka. “Nepremičninski trg okreva, cene hiš se zvišujejo, zaupanje potrošnikov se krepi in borze beležijo rast,” je opisal pozitivne razmere v avstralskem gospodarstvu.

Slovenija je januarja letos z Avstralijo sklenila sporazum o programu delovnih počitnic. Ta bo mladim državljanom pogodbenic med 18. in 35. letom omogočil olajšave pri upravnih postopkih za pridobitev pravice do začasnega bivanja iz razlogov nadaljnjega usposabljanja in izobraževanja. Omogočil jim bo še, da v času počitnikovanja najdejo priložnostno zaposlitev. (sta)

Australia-flag

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen