Šušteršič: “Očitno je, da bo Čufer advokat bank. Toda glede na to, od kje prihaja, to niti ni čudno,”

4

Kandidat za finančnega ministra Uroš Čufer je s predstavitvijo v DZ pokazal, da bo advokat bank, ocenjuje nekdanji minister za finance Janez Šušteršič. Kot je dejal, Čufer ni ničesar povedal o tem, kdaj in na kakšen način se bodo reševale slabe terjatve, kritičen pa je tudi do ideje, da bi država reševala podjetja z neposrednim vstopom vanje.

Po Šušteršičevem mnenju je Čufer v današnji predstavitvi pred člani odbora za finance dovolj dobro poudaril zmanjševanje porabe in ne zvišanja davkov. Škoda se mu zdi le, da Čufer “ne razume” pomena pravil, ki omejujejo politike, pri čemer je nekdanji minister spomnil na predstavljeno stališče glede fiskalnega pravila.

Šušteršič pa večjo težavo vidi v tem, kar je kandidat za finančnega ministra v vladi Alenke Bratušek govoril o sanaciji bančnega sistema in zagonu gospodarstva. “Očitno je, da bo advokat bank. Toda glede na to, od kje prihaja, to niti ni čudno,” je v izjavi za STA ocenil Šušteršič.

Logika, da je za stanje v bankah krivo slabo gospodarsko stanje, namreč po njegovem prepričanju ne drži v celoti. Spomnil je, da imamo tudi banke, ki so krizo dobro preživele. A Čufer po Šušteršičevih besedah ni povedal ničesar o tem, kako in kdaj se bodo reševale slabe terjatve. Možnost, da bi država dokapitalizirala podjetja, je po njegovem mnenju zelo draga in pomeni, da bo država ostala lastnica dobrih slovenskih podjetij, tudi tam, kjer še ni.

A veliko vprašanje je, ali bo država to znala upravljati in bo pripravljena iz podjetij lastniško izstopiti. Šušteršič o tem dvomi. Po njegovem prepričanju bi bilo boljše, da bi preko holdinga ali slabe banke v reševanje prezadolženih podjetij pritegnili zasebni kapital, ki bi v tem videl naložbo.

Da država neposredno vstopa v podjetja in jih rešuje, tako po Šušteršičevem mnenju ni prava pot, lahko pa je tudi zelo draga. Tak model se, kot je opozoril, doslej ni pokazal za uspešnega, pri čemer je kot primer navedel Cimos in Adrio.

Šušteršič se boji, da gre pri tej ideji zlasti za namero, da se “en del krivde odvrne od bančnega sistema”. “Pojavlja se vprašanje možnega konflikta interesov. Vprašanje je, ali bo nekdo, ki na ministrstvo za finance prestopa iz banke z največjimi težavami, banko reševal tako, kot je najboljše za davkoplačevalce, ali tako, kot je najboljše za banko,” je opozoril.

Spomnil je še, da se tudi Evropska komisija ne pogovarja z bankami ampak s finančnim ministrstvom oz. ministrom, ki mora biti neodvisen od bank. Šušteršič tako izpostavlja vprašanje, ali bodo Čuferja v Bruslju kot takega videli.

Ob tem je opozoril, da ministrstvo za finance odloča tudi o tem, kam država nalaga depozite, ima pa tudi vlogo pri imenovanju nadzornih svetov in izvršnih direktorjev v slabi banki. “Vprašanje je, kako bo Čufer zagotovil neodvisno presojo. Treba bo zagotoviti, da bančniki ne bodo sami sebe reševali,” je dejal in kot težavno izpostavil, da na današnjem zaslišanju to sploh ni bilo izpostavljeno kot težava. “Če davkoplačevalci rešujejo banke, ne morejo imeti banke glavne besede pri tem, kako se bo to počelo,” je še prepričan.

Odbor za finance je današnjo Čuferjevo predstavitev sicer z devetimi glasovi za in petimi proti ocenil za ustrezno. DZ bo o listi ministrov glasoval predvidoma v sredo.(sta)

euros-loads-of-money

(fotografija je simbolična)

 

Št. komentarjev: 4
 1. IGOR pravi

  Užaljenost nima meja.

 2. ŠIVILJSKI BRIVEC pravi

  Tudi tvoja omejenost ne.

 3. Demi Zen pravi

  kaj bljuvate rdeckarji. vas moti ocitno?

 4. Mandatarka Alenka pravi

  Dragi moji bodoči podložniki, zadnjikrat se vam oglašam kot vaša mandatarka, kajti do večera bom že vaša premierka.

  Sem na robu obupa in ne vem kaj mi je storiti, najraje bi odstopila.

  Bolj za šalo kot zares sem kandidirala za mandatarko oziroma bodočo slovensko ptemierko. Sami ste opazili, da nihče razen Viranta in Erjavca ni hotel v mojo vlado, dokler niso posegli vmes strici iz ozadja in mi preko zamrznjenega predsednika naše stranke vsilili ministre.

  Me zna kdo potolažiti, kako naj si pomagam naprimer z bodočim finančnim ministrom, ministrom za infrastrukturo in okolje, ministrom za gospodarstvo in z Virantom kot ministrom za notranje zadeve? Še samokolnice jim ne bi zaupala, saj bi jo po nekaj korakih prevrnili ali pa celo izgubili.

  S solzami v očeh se večkrat spomnim, kako je bilo enostavno lajati z varne poslanske klopi na vse in na vsakogar, ki je povedal ali ukrenil kaj pametnega, zdaj sem pa sama na ta tem, da bom morala odločati, čeprav ne znam.

  Žal mi je tovarišev, ki bodo kmalu globoko razočarani kot naprimer spoštovani tovariš Igor, ki v svoji indoktriniranosti in ideološki zaslepljenosti še ne ve, kaj ga čaka.

  Strta grem naproti svoji črni usodi.

  Če ne bom ukrepala, me čaka fijasko,če bom ukrepala pa me čaka še večji polom.

  Vaša mandatarka Alenka ma vas rada!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen