Bloomberg: Če se vlada Bratuškove ne bo zganila, bo Slovenija naslednja, ki bo primorana zaprositi za pomoč

11

Potem ko je kriza glede reševanja Cipra dosegla vrhunec, se je okrepil tudi pritisk na slovenske obveznice, Slovenija pa se zadnje dni redno pojavlja v tujih medijih. Bloomberg je tako v torek zapisal, da je šest dni stara slovenska vlada pod pritiskom, da državo reši pred tem, da bi postala naslednja v vrsti za pomoč v območju evra.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je v torek na sekundarnem trgu prvič po oktobru lani presegel mejo šestih odstotkov. Na elektronski borzi MTS se je okoli 13.30 oblikoval pri 6,10 odstotka oz. 0,84 odstotne točke nad izhodiščem. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, je tako presegel 4,5 odstotne točke.

Vlada mora hitro izvesti načrt sanacije bank, je za Bloomberg ocenila Banka Slovenije. “Rešitev razmer v bančnem sistemu mora biti prioriteta,” so dejali. Mednarodni denarni sklad pa je prejšnji teden sporočil, da bo Slovenija letos potrebovala približno tri milijarde evrov sredstev, banke pa milijardo evrov svežega kapitala.

Slovenske banke, kot je Nova Ljubljanska banka, iščejo rešitve za naraščajoča slaba posojila, ki predstavljajo že petino slovenskega bruto domačega proizvoda, zaradi česar so vlagatelji zaskrbljeni, da bo Slovenija naslednja v vrsti za pomoč, piše Bloomberg.

Če bo vlada začela uresničevati načrt, se lahko na koncu izognejo prošnji za pomoč EU,” je za Bloomberg povedal Lutz Roehmeyer iz družbe Landesbank Berlin Investment. “Če se ne bodo ganili in če ne bodo storili ničesar, mislim, da bomo imeli v nekaj mesecih naslednjo krizo v Sloveniji,” je opozoril.

Lazlo Belgrado iz družbe KBC Asset Management je za Bloomberg dejal, da Slovenija “ni prevelika, da bi propadla, in ima nekaj problemov, ki so podobni Cipru”. “Gospodarstvo je pred pokom pred Lehmanom postalo malenkost prezadolženo, banke pa se zdaj borijo s problemom slabih kreditov,” je dejal.

Vodja evroskupine, nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, čigar izjava, da naj bi se ciprski model v prihodnje uporabljal tudi za druge države z evrom, ki bodo v težavah, je v ponedeljek sprožila razburjenje na trgih, je zvečer zagotovil, da je ciprski primer poseben.

“Ciper je poseben primer, vključuje posebne izzive, ki so terjali reševalne ukrepe, za katere smo se dogovorili,” je v kratkem sporočilu zapisal Dijsselbloem. Pred tem je v pogovoru za časnik Financial Times in tiskovno agencijo Reuters namignil, da bi se utegnil ciprski model v prihodnje uporabljati tudi za druge države v območju evra.

Financial Times pri tem Slovenije ne omenja, medtem ko je Reuters Slovenijo omenil v vprašanju, namreč, kaj bi sprememba politike pomenila za države z velikim bančnim sektorjem, kot sta Malta in Luksemburg, oziroma tiste s težavami v bančnem sistemu, kot je Slovenija.

Analitik za rastoče trge pri borznoposredniški družbi Nomura International Peter Attard Montalto pa je nedavno v pogovoru za poslovno televizijo CNBC poudaril, da lahko Slovenija ob dostopu do trga državnega dolga krizo še lahko prekrmari brez prošnje za pomoč. A skrbi ga, da se bodo trgi obrnili proti Sloveniji in ji onemogočili zadolževanje.

Tako kot na Cipru pa gre tudi v Sloveniji po njegovih besedah predvsem za problem, povezan z bančnim sektorjem in ne z javnimi financami. Spomnil je na zakon o slabi banki, ki pa bo terjal javna sredstva za dokapitalizacijo bank. Ravno tu pa nastopi tveganje, če bo Slovenija do tega denarja lahko prišla na trgu.

Glede nove vlade Alenke Bratušek Montalto ne ocenjuje, da bi lahko prišlo do poslabšanja javnofinančnega položaja zaradi spremenjene politike in popuščanja pri stabilizaciji javnih financ. Večje tveganje se mu zdi, kako bo Slovenija rešila problem slabih terjatev. “To je prvi izziv za novo vlado,” je bil jasen.

Medtem je bonitetna hiša Moody’s znižala bonitetno oceno NKBM. Ocena druge največje slovenske banke je tako kot v primeru NLB pristala v območju, kjer se banka ocenjuje kot zelo tvegana naložba. Znižanje je pojasnila s potrebami banke po svežem kapitalu za vzdrževanje kapitalske ustreznosti v skladu s smernicami Evropske bančne agencije, potrebe po nadaljnjih slabitvah ter pričakovanega dodatnega poslabšanja kakovosti portfelja.

“Banka posluje nemoteno in zagotavlja, da so njihova sredstva v banki varna,” so odgovorili v NKBM in zatrdili, da banka dosega regulatorno kapitalsko ustreznost, to pa je eden glavnih pogojev za pridobivanje potrebnih sredstev na trgu in uresničevanje razvojnih načrtov banke.

V zaostrenih razmerah na kapitalskih trgih pa je SID banki v torek uspelo izdati za 200 milijonov evrov obveznic. Za predsednika uprave banke Sibila Svila je to dokaz zaupanja v banko in državo, ki je njen garant pri teh izdajah. SID bo tudi tokrat vsa zbrana sredstva namenila za kreditiranje gospodarstva.

Mimogrede, v Sloveniji se varčevalcem ni treba bati za vloge v bankah, pa pravi direktor Združenja bank Slovenije France Arhar. Arhar sicer pravi za aktualnega finančnega ministra Uroš Čuferja, da je finančni strokovnjak. Prav nasprotno pa meni za Čuferja ekonomist Jože P. Damijan, ki je mnenja, da je Čufer kmet, ki bo ministroval samo nekaj mesecev – do bankrota Slovenije. (sta/ured)

denarnica160_120(fotografija je simbolična)

Št. komentarjev: 11
 1. števek pravi

  Gospod dr. Damjan ima prav. Tisti kateri spremljajo tuje neodvisne medije so skeptični do leve vlade. Tudi so močno zaskrbljeni nad varovanjem temeljnih človekovih pravic, posebej v zvezi z pravicami iz Mednarodnih konvencij o delu. Premijerki Bratuškovi se je zgodil strel v koleno v zvezi z izjavo naj vsi odstopijo ki so člani bivše vladajoče koalicije in so bili izbrani na razpisih za nefunkcionarska delovna mesta v javni upravi in državnih podjetjih. Za časa bivše SFRJ je MOD (Mednarodna organizacija dela) izdala direktne zahteve ter za kazen nismo takrat dobili iz MDS (Mednarodnega denarnega sklada) za finaciranje novih tehnologij ki bi izboljšali delovne pogoje delacev. Podobno “oslarijo” je naredil obrambni minister Jakič .

 2. Svinjak PS pravi

  JANŠA REŠI NAS!

 3. fanči pravi

  Se strinjam, Janša reši nas!

 4. kureta pravi

  tud če bi šuštešič ostal financer bi rabili pomoč ker je bila njegova taktika reševanja zanč. sam ne upate si priznati. počakmo kva se bo zgodl pa pol gonte naprej o tardečih in stricih in in

 5. nisemon pravi

  Kureta!

  Kdor je čakal, so mu odrezali!
  Poznaš ta slovenski pregovor, ali samo malo zavajaš tudi ti?
  Namerno, namreč.
  Slepota še ne pomeni, da so tudi ostali čuti onemogočeni. V tem primeru se še celo bolj okrepijo.
  Če nisi direktno pri koritu, se resno zamisli.

 6. rajko jansha pravi

  ma kaksen Maher, on je amater. jaz imam crno gradnjo ze
  16 let.

 7. Kazimir pravi

  Upam, da spravi Janšo za zapahe. To bi bil njen največji dosežek.
  Tudi Jankoviča se mora odstranit. Protesti se morajo intenzivirati in Srbin mora iti, saj to ni vse skupaj nič ko in dokler je on župan.
  Oba morata iti za zapahe, JJ in JankoviĆ. Potem bo Slovenija lahko zadihala in šlo bo navzgor. Veliko jih tegaa ne more razumeti a tako to pač je.
  Kar se tiče financministra Šušteršiča, je tipo popolnoma zanič. Nula. Tudi to ve le malokdo.

 8. Čutim Slovenijo pravi

  Kazimir, med vrsticami kar hrepeniš po vrnitvi Janše.

  Za rdeče brate ni več poti nazaj.

  Narod vas bo spregledal in pogreznili se boste skupaj z druščino, ki ji pravite vlada, v lastno blato zgodovine.

 9. DEBELA BERTA pravi

  Očitno Arharjevo sprenevedanje v Odmevih. Vseskozi je prav tiščal, od kje izvira informacija, ki navaja rok dveh mesecev, ki lahko povzroči bankrot. 7. junija je potrebno vrniti dobrih 700 miljonov, kar ve on še bolje od mene, kot tudi, da tega denarja ne BO. Kaže, da se bo vojna med partizani in domobranci po zem datumu še nadaljevala, vendar s prazno ritjo.

 10. djadmoroz pravi

  Kazimir, zakaj natančno mora Janša za zapahe?

 11. MEFISTO pravi

  Djadmoroz, tega pa Kazimir ne ve.

  On je zadolžen le za prazno nabijanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen