Bivši južnoafriški predsednik Nelson Mandela ponovno v bolnišnici

0

Bivši južnoafriški predsednik Nelson Mandela je ponovno v bolnišnici. Tja so ga odpeljali tik pred polnočjo zaradi ponovitve pljučne okužbe. Mandelo so po dveh tednih zdravljenja zaradi pljučne okužbe in odstranitve žolčnih kamnov iz bolnišnice odpustili 26. decembra lani in od takrat je 94-letni Nobelov nagrajenec za mir okreval doma.

“Južnoafričane pozivamo, naj molijo za našega dragega Madibo in njegovo družino. Popolnoma zaupamo zdravniški ekipi in vemo, da bodo storili vse za njegovo okrevanje,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik države Jacob Zuma.

Iz urada predsednika Zume so nato sporočili, da se Mandela “pozitivno odziva na zdravljenje” in da bo ostal v bolnišnici na zdravljenju in opazovanju.

Bivši južnoafriški predsednik je bil zaradi akutne okužbe dihal nekaj dni v bolnišnici tudi že januarja 2011.

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v JAR v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je postal južnoafriški predsednik. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat, leta 1993 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004. (sta)

nelson mandela

 

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen