Berlusconi zahteva koalicijo z Bersanijem

0

Bivši italijanski premier Silvio Berlusconi je mandatarja za sestavo italijanske vlade Pier Luigija Bersanija ponovno pozval h koaliciji z desnosredinskim taborom. V nasprotnem primeru bi morali čim prej razpisati predčasne volitve, najbolje še to poletje, je v pogovoru za Canale 5 danes dejal Berlusconi.

Dodal je, kot povzema avstrijska tiskovna agencija APA, da bo, če bodo poleti volitve, ponovno nastopil kot kandidat za predsednika vlade. “Zaradi zaupanja in ljubezni, ki so mi ju izkazali milijoni Italijanov, bom v predvolilnem boju ponovno stal v prvih vrstah,” je poudaril bivši italijanski premier.

Kritike je Berlusconi naslovil na račun Bersanija zaradi njegovih prizadevanj, da bi v koalicijo pritegnil protestno gibanje Pet zvezd in komika Beppeja Grilla. “Grillo je Bersaniju že večkrat rekel ne in se mu posmehoval,” je še dejal Berlusconi.

Bivši premier je tudi zahteval, da vodilni predstavnik njegovega desnosredinskega tabora nasledi sedanjega predsednika Giorgia Napolitana, ki se mu mandat izteče maja letos. “Če bo levica, ki je že zasedla vse ključne pozicije v ustanovah, imela tudi novega predsednika, bomo blokirali delo senata in celotnega parlamenta ter na ulice poslali svoje ljudi,” je zagrozil Berlusconi.

Napolitano je 61-letnemu Bersaniju v petek podelil mandatarstvo za sestavo vlade. Bersani ima za danes napovedane pogovore z največjimi sindikati in največjimi strankami, med drugim srečanje z vodstvom svoje levosredinske Demokratske stranke. V torek ali sredo naj bi Napolitana seznanil z rezultati svojih posvetovanj o sestavi vlade.(sta)

berlusconiSilvio Berlusconi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen