Že prva kazniva dejanja: Fantomski J.D. strankam za plačilo ponuja več kot 2.500 glasov!

3

Več strank je v zadnjih dneh po poročanju Dnevnika dobilo ponudbo J. D., ki strankam v zameno za plačilo po dogovoru ponuja več kot 2500 glasov. Prejem pisma so potrdili v Zares, Pozitivni Sloveniji in SLS. Kot poroča Dnevnik, gre po kazenskem zakoniku za kršitev proste odločitve volivcev in kaznivo dejanje sprejemanja podkupnine pri volitvah.

Podpisani J. D. stranke seznanja, da je eden najuspešnejših posameznikov, ki se v Sloveniji ukvarjajo z mrežnim marketingom in investicijami. Kot piše, ima v Sloveniji okoli 2500 pravih sledilcev, ki mu zaupajo, in če je potrebno, tudi slepo sledijo. Dopis po poročanju Dnevnika zaključuje z navedbami, da bo v primeru, če odgovora ne bo dobil, na koncu sam izbral kandidata oziroma stranko ter oddal ukaz za 2500 glasov.

Ta dopis je te dni po elektronski pošti dobilo več strank, avtor v pismu celo navaja, da ga je poslal predsednikom vseh strank. Ob tem Dnevnik navaja, da je za vstop stranke v parlament, če se bo volitev tako kot pred tremi leti udeležil dober milijon volivcev, potrebnih nekaj več kot 40.000 glasov.

Identitete avtorja dopisa na Dnevniku niso uspeli preveriti, saj se J. D. ni oglasil ne po telefonu ne po elektronski pošti. Prvak Zares Gregor Golobič je za časnik pojasnil, da podobnih ponudb doslej še niso dobili. So se pa v stranki odločili, da bodo zadevo prijavili pristojnim organom.

Po kazenskem zakoniku gre za eno od kaznivih dejanj zoper volilno pravico in volitve, konkretno za kršitev proste odločitve volivcev, o kateri govori 151. člen kazenskega zakonika. Zagrožena je denarna kazen ali zapor do enega leta, dana podkupnina pa se vzame.

Kot kaznivo dejanje je v 157. členu kazenskega zakonika opredeljeno tudi sprejemanje podkupnine pri volitvah, kar se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Sprejeta nagrada, darilo ali druga premoženjska korist se vzamejo.

Protikorupcijska komisija je že zasledila kupovanje glasov, in sicer po poročanju Dnevnika pred lokalnimi volitvami, ko je ugotovila, da je zunajparlamentarna politična stranka, katere kandidat se je v eni od manjših slovenskih občin potegoval za župana, za vsak glas za svojega kandidata volilnim upravičencem ponujal denarno nadomestilo. Komisija je z zadevo seznanila organe pregona, vodstvom vseh političnih strank, katerih kandidati so nastopali na lokalnih volitvah, pa predlagala, naj od vseh svojih odborov in članov zahtevajo, da se vzdržijo tovrstne prakse.

Mimogrede, na spletu pa je medtem že zaokrožila domislica, da bi ta fantomski “volilni podkupovalec” lahko bil kar Janković Damijan… (sta/ured)

Fantomski J.D. ponuja slovenskim političnim strankam za plačilo po dogovoru več kot 2500 glasov.

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 3
 1. Igor pravi

  Zadeva ni tako nedolžna! V ozadju je mafija s katero je povezanih nekaj levih pol.strank razen SD! Kokainska mafija je v preteklosti že financirala eno od levih političnih strank!

 2. Trsten pravi

  Ta golazen podkupovalska nima toliko davkoplačevalskega denarja, da bi lahko kupila glasove.
  Nevarna je državna volilna komisija z Vučkotom na čelu. On je en veliki barabon. To vedo prebivalci Sežane.
  Če bo le imel najmnajšo možnost se bo spustil v manipulacije z glasovi.
  Ta udbovska banda ima povsod nastavljene svoje podrepnike.

 3. EVROPA pravi

  J.D. = JANKOVIĆ DAMJAN !!!!!!
  =======================
  PRAVI BALKANSKI MAFIJAŠ, PODPIRA TATA-MAFIJCA!-UČITELJA KRAJE.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen