Tudi po anketah Ninamedie in Parsifala gladka zmaga SDS, Virant padel na tretje mesto!

2

Po raziskavah, ki sta ju za Planet Siol.net opravili agenciji Ninamedia in Parsifal, bi na predčasnih volitvah slavila SDS. Ninamedia je anketo izvedla po televizijskih soočenjih prejšnji teden, rezultati pa kažejo na tretje mesto Državljanske liste Gregorja Viranta in okrepljeno podporo SD.

Raziskava Ninamedie, ki je bila opravljena med 10. in 12. novembrom na vzorcu 800 anketiranih, kaže na zmago SDS z 29,9 odstotki. Podatki so sicer seštevek glasov anketiranih, ki so odgovarjali na vprašanji, katero stranko bi volili in katera stranka jim je najbližja.

Drugouvrščeni Listi Zorana Jankovića so anketiranci namenili kar 11 odstotkov manj (18,9 odstotka), medtem ko bi Virantova lista dobila 15,6 odstotka. Direktor Ninamedie Nikola Damjanić je za Planet Siol.net ocenil, da je Virantova uvrstitev na tretje mesto posledica razkritja podatkov o prejemanju nadomestila in sočasnega pogodbenega dela.

Podatki raziskave Ninamedia kažejo na dvig podpore SD, saj ji prisojajo kar 14,4 odstotka glasov. Parlamentarni prag bi sicer po tej raziskavi presegli še v DeSUS s 5,4 odstotka glasov. Nekoliko pod štiriodstotnim pragom so NSi (3,7 odstotka), SLS (3,6 odstotka) in SNS (3,5 odstotka). TRS bi prejela 2,1 odstotka, LDS pa odstotek glasov.

Tudi Parsifalova raziskava kaže na uspeh SDS, dobila bi 28 odstotkov. Po tej raziskavi, ki pa so jo opravili še pred televizijskimi soočenji, med 7. in 8. novembrom na vzorcu 921 sodelujočih, je Virantova lista s 26,5 odstotki tesno za petami SDS. Jankovićeva lista po teh podatkih lahko pričakuje 17,7 odstotka glasov, SD pa 7,4 odstotka.

DeSUS bi dobila 6,1 odstotka glasov. Parsifal SLS pripisuje prav tolikšen odstotek glasov kot Ninamedia, medtem ko lahko TRS po Parsifalovi raziskavi upa na uvrstitev v državni zbor, saj s 3,4 odstotki ni več tako oddaljena od štiriodstotnega praga. NSi Parsifal kaže na 2,9-odstotno podporo, SNS pa na 2,4-odstotno. LDS bi po tej raziskavi dobil dva odstotka podpore.

Raziskava Ninamedie še vedno kaže na veliko, kar 44,1-odstotno neopredeljenost, Parsifalova pa še na višjo, kar 46,8-odstotno. Na volitve bi sicer sodeč po raziskave Ninamedie odšlo 68,4 anketirancev, raziskava Parsifala pa kaže na 62-odstotno udeležbo.

Obe agenciji so sodelujoče v anketi povprašali tudi, za koga bi se odločili, če bi se lahko neposredno izbirali mandatarja. Parsifalovi rezultati kažejo, da bi jih 22,5 odstotka izbralo Gregorja Viranta, Janeza Janšo bi izbralo 15,8 odstotka, Zorana Jankovića pa 13,8 odstotka. Boruta Pahorja bi izbralo 2,6 odstotka anketiranih.

Tudi sodelujoči v anketi Ninamedie so prvouvrščenemu namenili 22,5 odstotka, vendar gre v tem primeru za Janšo. Drugi je Janković (15,6 odstotka), Virant tretji (11,2 odstotka), Pahor pa četrti (6,7 odstotka). (sta)

SDS Janeza Janše v teh dnevih gravitira okoli 30% podpore volilnega telesa. Rezerve do 50+ je še ogromno, saj je še vedno kar 44,1% neopredeljenih.

Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 2
 1. Rogerg pravi

  Ko je prišlo na dan kakšna podlasica je tudi Virant, je le-ta takoj padel za krepke odstotke. Torej so Virantovi navdušenci še kar osveščeni ljudje, ki hitro kapirajo, kaj je prav in kaj ne.
  Za primerjavo, pa oboževalci levičnikov, ne glede kaj je prišlo o njih na dan, vztrajno so in še bodo dajali podporo le njim.Tudi še, ko jim bodo ovni trgali gate iz riti. Kot sedaj dela Jankovič, pred tem pa Kresnica in Golob.

 2. SA pravi

  dej dej nevrjamem!! fora tele ankete je da tale ćefur damjanič hoce prkazat, da lahko janko opanko se zmeram prehiti viranta!

  ce se pa dobr spomnm je bla tazana anketa ninamedije ene 2 dni nazaj!

  to je nategvanje folka!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen