SDS predlaga prve reze: 10% manj za funkcionarske plače, to naj bo zgled za naprej!

0

SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev, s katerim predlagajo desetodstotno znižanje funkcionarskih plač. Po besedah predsednika SDS Janeza Janše je to prvi korak, kjer gre predvsem za zgled. Predvolilni čas je po njegovem treba izkoristiti za pogovore, druge rešitve pa bi sledile po volitvah.

Kot je dejal Janša, se 1. januarja prihodnje leto nekateri proračunski izdatki bistveno povečajo. Luknja, ki se obeta, pa je po nekaterih podatkih med 400 in 500 milijoni evrov.

Zato so potrebne rešitve, ki pa morajo biti po Janševih besedah realne in “ne smejo poslabšati možnosti, da se doseže dogovor s socialnimi partnerji in se s 1. januarjem zamrznejo nekateri proračunski izdatki”.

SDS, je pojasnil njen predsednik, predlaga rešitve v več korakih. Danes so v parlamentarno proceduro vložili predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev. Po tem zakonu bi imeli funkcionarji od 1. januarja naslednje leto do sprejetja rebalansa proračuna za leto 2012 ob sedanjih štirih odstotkih plače nižje še za dodatnih šest.

V drugem koraku je treba resno obravnavati zahteve sindikatov, pravi Janša in dodaja, da ti zahtevajo celotno sliko. V SDS pa ne vidijo veliko možnosti, da bi celovite rešitve lahko uskladili do predčasnih volitev. Če pa bi sprejeli zakon, ki mu nasprotuje neka skupina, bi referendumska pobuda lahko tak zakon “blokirala” in bi padel v čas po 1. januarju 2012.

Zato je po mnenju SDS ta čas pametno izkoristiti za razčiščevanje teh vprašanj in za to, da se prisluhne sindikatom. SDS bo tako prihodnji teden organizirala okroglo mizo, na katero so povabili reprezentativne sindikate in vse stranke, ki se potegujejo za naklonjenost volivcev na predčasnih volitvah.

Tretji korak pa bo po Janševih besedah na tisti politiki, ki bo na predčasnih volitvah dobila zaupanje ljudi, da takoj po volitvah poskrbi za to, da se DZ čim prej konstituira in se takoj začne dialog s socialnimi partnerji o interventnih ukrepih in doseže dogovor. Časa bo malo, največ dva tedna, je dejal Janša.

SDS predlaga, da se poskuša doseči dogovor o zamrznitvi vseh proračunskih izdatkov za čas, dokler nova vlada ne bo pripravila in nov parlament ne bo sprejel rebalansa državnega proračuna za naslednje leto. Janša predvideva, da bo za to potrebno najmanj tri mesece, maksimalno pa pet.

Po Janševih napovedih bo morala nova vlada hkrati z rebalansom državnega proračuna predlagati še vrsto drugih omejitvenih zakonov za javni sektor, ob čemer po njegovem mnenju ne bo šlo zgolj za zamrznitve, ampak bo pri nekaterih proračunskih postavka treba iti tudi navzdol, v zmanjšanje, saj denarja enostavno ne bo. (sta)

Janez Janša: Sedaj so potrebne rešitve, ki morajo bit realne in ne smejo poslabšati možnosti, da se doseže dogovor s socialnimi partnerji.

Foto: arhiv Politikis.si

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen