Na cestah se uradno začenja zimska sezona; jekleni konjički morajo biti ustrezno opremljeni

2

Danes se na cestah uradno začenja zimska sezona, med katero morajo biti vozila tudi primerno opremljena. Sezona po zakonu traja do 15. marca, v tem času bo vzpostavljena tudi zimska služba. Zimska služba sicer delovanje lahko podaljša do takrat, ko bi zaradi zimskih pojavov utegnil biti ogrožen normalen potek prometa.

Predpisano zimsko opremo mora voznik uporabljati tudi zunaj uradne zimske sezone, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo, še pojasnjujejo na policiji.

Voznika, ki za to ne bo poskrbel, bodo kaznovali z globo v višini 120 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, mu bodo naložili 500 evrov kazni. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer z globo najmanj 1200 evrov, oziroma najmanj 5000 evrov, če je zaradi tega oviran promet.

V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih, voznik pa lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, vendar le, če ima v avtomobilu shranjene ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike (označene so z M+S, M.S ali M&S), najmanj tri milimetre profila.

Upravljavci in vzdrževalci državnih cest so že pred uradnim začetkom zimske sezone zagotovili, da so nanjo pripravljeni, prve akcije zimske službe na cestah pa so že izvedli.

Zimska oprema na vozilih je od letos obvezna tudi na območju italijanskega avtocestnega križa, ki ga upravljajo Autovie Venete oz. na območju dežel Furlanija-Julijska krajina in Veneto. Na tem območju med drugim vodijo (avto)ceste od Trsta do Benetk, od Palmanove do Vidma in od Vileša do Gorice. (sta)

*slika je simbolična 

Št. komentarjev: 2
  1. bb pravi

    Kdo bo pa kaznoval zimsko službo in občine ki nimajo določene trase do kje morajo skrbeti za ceste in zato določenih odsekov sploh ne oskrbujejo (primer občina Šentolj, cesta Lokavec Trate)

  2. MEFISTO pravi

    Zakaj je bil odsoten brat RADO?

    Zdaj vem!

    Na svojega dirkalnika je nameščal zimsko opremo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen