Litijskima “killerjema” zaradi naročenega umora grozi najmanj 15 let zapora!

0

Na novinarski konferenci Policijske uprave Ljubljana so danes bolj podrobno pojasnili okoliščini nedavnega odmevnega litijskega umora. Šlo je namreč za naročen umor iz koristoljubja.

7.11.2011 nekaj minut čez 23. uro je bila PU Ljubljana obveščena, da je pogrešan 45 letnega Litjan. Na kraju so policisti pričeli z zbiranjem prvih obvestil o pogrešani osebi ter s pregledom bližnje okolice. Okoli 23.20 ure je bila oseba najdena mrtva v gozdu nekaj deset metrov od stanovanjske hiše.

Ob najdbi trupla je bilo ugotovljeno, da je oseba umrla nasilne smeri. Policisti so kraj zavarovali ter pričeli s prvimi nujnimi ukrepi in z opravljanjem ogleda kraja dejanja (ki se je nadaljeval tudi v naslednjih dneh). Na kraju je bilo zavarovanih več predmetov med njimi tudi več tulcev strelnega orožja.

Ogleda sta se udeležila tudi dežurna preiskovalna sodnica in dežurna državna tožilka.

Pri preiskavi primera so kriminalisti  opravili več preiskovalnih dejanj na podlagi Zakona o kazenskem postopku ter v zvezi s tem tudi več kriminalistično-tehničnih postopkov. Ugotovljeno, je bilo, da je storilec uporabljal strelno orožje s katerim je zadal umrlemu tako hude poškodbe, da je na kraju umrl. Po do sedanjih ugotovitvah je izvršitelj na kraju počakal žrtev in med begom žrtve vanj izstrelil več nabojev.

9.11.2011 v popoldanskih urah je bil odvzeta prostost večim osebam  med drugim tudi 47 letnemu Litijanu v večernih urah pa še 46 letnemu moškemu iz območja PU Kranj.

Ugotovljeno je bilo, da je 47 letni osumljenec večkrat omenjal 46 letnemu osumljencu, da želi pokojnega poškodovati. Za opravljeno delo je nudil ustrezno nagrado s katero se je 46 letnik strinjal. Naročnik kaznivega dejanja naj bi v drugi polovici leta 2011 izvršitelju že izročil del denarja, ki ga je potreboval za izvršitev.

Po izvršenem kaznivem dejanju (naslednji dan) sta se naročnik in izvšitelj sestala v enem izmed lokalov v Ljubljani, kjer mu je naročnik izročil dogovorjeno »nagrado«.

Oba sta bila 11.11.2011 zaradi suma, da sta storila kaznivo dejanje Umor po 116. čl. KZ  oz. napeljevanje h kaznivemu dejanju umora (v zvezi 37. čl.) privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je za 47 letnika odredil hišni pripor za 46 letnika pa pripor.

11.11.2011 v popoldanskih urah je bilo najdeno tudi morilsko orožje  (pištola kal. 7.62).

Nekatere okoliščine kaznivega dejanja se še vedno preverjajo in bodo kriminalisti o ugotovitvah obveščali pristojno tožilstvo, so še sporočili iz PU Ljubljana. 

*slika je simbolična

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen