Katoliška cerkev: Udeležba na volitvah in izbira ustreznih kandidatov je pomembna moralna in demokratična dolžnost!

2

Udeležba na volitvah in izbira ustreznih kandidatov je pomembna moralna in demokratična dolžnost za vsakega katoličana, so prepričani v Komisiji Pravičnost in mir. A kot je na novinarski konferenci dejal član komisije Ivan Štuhec, se vodstvo slovenske Katoliške cerkve ne namerava opredeljevati za posamezne stranke.

Katoliška cerkev po besedah Štuheca tega namreč še nikoli ni storila in tudi pred sedanjimi predčasnimi volitvami ne bo. Kot je dejal, naloga cerkvene avtoritete ni ta, da bi se spuščala na tak nivo. Prav na današnji novinarski konferenci je Komisija Pravičnosti in mir pri Slovenski škofovski konferenci skupaj s predstavnicama Slovenske karitas in Sveta katoliških laikov Slovenije predstavila dokument za naslovom Naj se sliši vaš glas! Odgovorni za življenje in prihodnost Slovenije 2011.

Štuhec je menil, da so bili v dokumentu dovolj jasni glede vrednostnih opredelitev, zato predpostavljajo, da “zna vsak razumen človek” sam presoditi, katero politično opcijo lahko podpre z mirno vestjo in katere ne. Štuhec je tako prepričan, da morajo ljudje ves čas spremljati dogajanje, da bi se lahko odločili koga izbrati.

Tudi Mojca Perat iz Sveta katoliških laikov Slovenije je prepričana, da je participacija osrčje demokracije, hkrati pa so neaktivni državljani po njenih besedah velika želja kapitala in centrov moči.

Ob tem je izpostavila točke iz omenjenega dokumenta, v katerih je opredeljeno, da se morajo aktivni državljani med drugim zavzemati za podporo strankam, ki imajo resen in celovit program. Peratova je tudi poudarila, da se morajo državljani zavzemati pomembnosti vsakega glasu in postati vedno bolj aktivni del organizirane civilne družbe.

Poziv k odgovornemu državljanstvu prihaja tudi iz Slovenske karitas. Jožica Ličen je v imenu te organizacije pojasnila, da je treba spoznati dosedanje delo kandidatov ter prebrati programe. Po njenih besedah ne morejo biti predstavniki državljanov ljudje, ki so moralno plehki. Dodala je, da njihov poziv prihaja iz terena, kjer se vsak dan srečujejo z ljudmi v stiski.

Avtorji dokumenta so sicer vanj vključili nekatere temeljne orientacije družbenega nauka Cerkve. Med drugim so izpostavili spoštovanje življenja in človekovega dostojanstva, ob tem pa so zapisali, da so se katoličani dolžni zavzemati za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti. V dokumentu so prav tako poudarjene skrb za zakonsko zvezo in družino, posebna skrb za uboge in ostarele, spoštovanje načela pravičnosti in enakosti, vzgoja za demokracijo in družbeno kritičnost ter prizadevanje za zdravo in čisto in socialno pravičnost ter mir v svetu. (sta)

Udeležba na volitvah in izbira ustreznih kandidatov je pomembna moralna in demokratična dolžnost za vsakega katoličana, so prepričani v Komisiji Pravičnost in mir.

Foto: arhiv Politikis.si 

Št. komentarjev: 2
 1. Reh pravi

  Volimo kristjani vse samo komunistov ne! To ni v skladu z načelom: Človeka nikar!

 2. Petrovc pravi

  SPOŠTOVANI: ko sem prvič prečital Biblijo stare zaveze, mi je bilo 14 let! In mnogokrat, na dolgih potovanjih, po letališčih, razmišljam, kako to, da sem jo razumel tako, kot sem v stanju razumeti 40 let kasneje! Morda je bila to Božja milost!
  In povem vam, z užitkom sem pos lušal vedno, cenjenega Rodeta, brez dlake na jeziku! Ponosno, direktno, pošteno!
  In povem vam, pa nisem pravoslavne vere, kadarkoli je na RUTV govor patriarha Kirilla, vržem vse obveze v stran in ga poslušam in drgeče mi poslednja vlakno mišice telesa!
  Kajti njegove besede so blage a ostre in brezkompromisne! Trde in podkrepljene z zgodbami iz Biblije, ko obsoja vse te amoralnosti sodobne družbe!
  PA SO RUSI IMELI TRD KOMUNIZEM, TODA TE LUMPARIJE IMENOVANE LOČITEV CERKVE IN DRŽAVE, NISO POZNALI!
  V Rusiji je cerkev del države, kot so verniki del državljanov!
  In Putin in Medvjedjev se samo sklonita in mu poljubljata roko!
  IN RUSI IMAJO VEROUK V OSNOVNIH IN SREDNJIH ŠOLAH!!!!!

  KAJTI JAZ SEM VEREN, MOJ GOSPOD JE MOJ BOG IN NIMAM SE ČESA SRAMOVATI!
  Ja, bile so in so in tudi še bodo, napake, večje ali manjše!
  TODA JAZ SEM VEREN, MOJ GOSPOD JE MOJ BOG IN NIMAM SE ČESA SRAMOVATI!

  Vsa z6godovina mojih dedov in mojih pradedov in babic je bila prepletena z vero! IN BILA JE ŽLAHTNA ZGODOVINA IN KREPILI SMO SE IN ČAST JE BILA VSE!

  ZATO HOČEM IN ZAHTEVAM OD SVOJE RKC, DA VSTANE, DA VSTANE, DA POVE JASNO IN RAZUMNO, MI UČIMO VERO IN KDOR NAM SLEDI, NAJ IZBIRA NAŠE ZAUPNE PASTIRJE!
  In briga me, kaj bodo cvilili netradicionalisti ali komunisti ali liberalisti ali zablojeni!

  IN NE BOM NEHAL PREJ, PREDNO NE BO V NAŠE OSNOVNE ŠOLE IN V SREDNJE ŠOLE UVEDEN POUK BIBLIJE IN ZAKONOV BOŽJIH!
  Kajti popolnoma nič slabega ne učijo!
  To je knjiga knjig, filozofija filozofije, pot časti in poštenja!

  Dokler tega ne storimo, bo dekandenca morale šla samo še naprej navzdol!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen