Janez Janša o Pogodbi za Slovenijo

1

Strokovni svet SDS je pripravil predlog izhodišč za socialni in medgeneracijski dogovor za obdobje 2012 – 2014. Predlog, poimenovan pogodba za Slovenijo, smo posredovali vsem članom Ekonomsko socialnega sveta, s prošnjo, da predlog proučijo in pripravijo morebitne pripombe. V SDS menimo, da je dogovor nujen in da bi morali z usklajevanjem izhodišč ter s pripravo besedila socialnega in medgeneracijskega sporazuma pričeti takoj po volitvah. Naša izhodišča pa predstavljajo prispevek SDS k tem skupnim naporom.

Dokument  »Pogodba za Slovenijo« so na današnji novinarski konferenci predstavili predsednik SDS Janez Janša, namestnica predsednice Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS Romana Tomc in predsednik Odbora za razvoj pri Strokovnem svetu SDS dr. Žiga Turk.

Predsednik SDS  Janez Janša je uvodoma dejal, da v SDS »izhajamo iz prepričanja, da lahko vse tiste ukrepe, ki so potrebni v prihodnjem mandatu v Sloveniji  in ki zadevajo praktično vse generacije, vse ljudi, državljanke in državljane,  uspešno uskladimo in sprejmemo ter izpeljemo samo, če bo pred tem reafirmiran socialni dialog in pod pogojem, da k temu pritegnemo tudi predstavnike mlade in upokojenske generacije.« Po njegovih besedah bodo rešitve, ki jih bo treba sprejeti, takšne, da bo pred sprejetjem socialni in medgeneracijski dialog nujen, saj bomo morali sprejeti rešitve, ki bodo Slovenijo pripeljali iz krize in ki morajo biti pravične.

»Izhajamo iz tistih pozitivnih izkušenj življenja samostojne Slovenije, ki so pokazale, da so pomembne rešitve oziroma rešitve nacionalnega pomena  toliko bolj trajne in uspešne, kolikor bolj so usklajene,« je dejal predsednik SDS in ob tem izpostavil nastanek Slovenije, ko je bilo mogoče doseči dogovor o skupnem nastopu na plebiscitu iz leta 1990. Poudaril je tudi,  da o tem  govorijo tudi izkušnje pri pogajanjih za vstop v Evropsko unijo, ko je prevladalo politično in družbeno soglasje,  da je ta vstop koristen in pomemben za našo prihodnost in »o tem govorijo naše izkušnje iz časov,  ko je Slovenija prevzemala evropsko valuto, ko  je bilo tudi mogoče sprejeti poseben socialni sporazum, na podlagi katerega je bila Slovenija prva nova država članica Evropske unije, ki je  izpolnila kriterije za prevzem skupne evropske valute. »

Predsednik SDS je izpostavil, da bodo leta, ki so pred nami, zahtevala odgovore na prav tako pomembne izzive.  Izpostavil je, da zadnje napovedi govorijo o tem, da širše evropsko okolje in razvitega sveta  ponovno prihaja v krizne razmere, torej stanje, iz katerega Slovenija  v zadnjih treh letih še vedno ni izšla. »Tu so težave v evroobmočju in razpoke, ki se v zvezi s tem kažejo znotraj Evropske unije in Slovenija bo toliko bolj pripravljena na te težave, ki prihajajo od zunaj, kolikor bolj bo socialno povezana ter medgeneracijsko in tudi politično enotna,« je dejal predsednik SDS. Po njegovih besedah je dejstvo tudi, da bo Slovenija poleg tega, da bo morala reševati svoje težave nujno morala prispevati k reševanju težav v evroobmočju. Ob tem je dodal, da »imamo izkušnje,  vendar če želimo biti pri tem uspešni, moramo najprej sposobnost reševanja težav prikazati doma in prvi korak k temu je ravno pogovor oziroma  socialni dialog,« je dejal predsednik SDS. Izpostavil je, da  smo v dopisu, ki smo ga danes poslali članom Ekonomsko socialnega sveta , zapisali, da mora ta dialog, zato da čimprej uskladimo ta izhodišča za nov socialni sporazum, steči takoj po volitvah. »Naše pričakovanje je, da s to temo, ki smo jo odprli na socialnem forumu pretekli teden, nadaljujejo že naslednji teden.«

Število komentarjev: 1
  1. lubo pravi

    Bravo Janša ti si car…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen