Na Dobu kot v Prison Breaku: gladovne stavke, fizični teror, psihične torture.

1

Na Dobu naj bi v zadnjem času bilo v kot priljubljeni zaporniški teve seriji Prison Break. Dogajajo se gladovne stavke, fizični teror in psihične torture. Tako vsaj štirje obsojenci v svojem pismu, ki so ga razposlali na več državnih naslovov. 

Štirje obsojenci v zaporu na Dobu so minuli četrtek pričeli gladovno stavkati. Kot so zapisali v dopisu pristojnim institucijam in nekaterim medijem, jim nekateri nadrejeni kršijo ustavne pravice ter nad njimi izvajajo “psihični in fizični teror”. Če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, napovedujejo, da bodo začeli odklanjati tudi tekočino.

Kot so zapisali obsojenci, strokovno vodstvo Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob med obsojenci ustvarja razlike zaradi različne narodnosti, jih lažno obtožuje kaznivih dejanj, za katere nima dokazov, in jih tudi sicer neupravičeno sankcionira, na primer s premestitvami v strogo varovane oddelke.

Kot primer izpostavljajo, da enemu od obsojencev po kirurškem posegu ni bila zagotovljena ustrezna medicinska oskrba, čeprav so tako zahtevali celo v bolnišnici. Navajajo tudi, da se zoper odgovorne v tem primeru že vodita postopka na specializiranem oddelku vrhovnega državnega tožilstva in na zdravniški zbornici. Med spornimi ravnanji nadrejenih obsojenci sicer naštevajo tudi zapostavljanje, poniževanje in psihično maltretiranje.

V dopisu zahtevajo odstop komandirja 1. oddelka zapora, ker naj bi imel nekorekten odnos do obsojencev, z njimi naj bi ravnal nehumano in nestrokovno ter jih šikaniral. Obenem želijo, da se na njegovo mesto imenuje njegovega dosedanjega namestnika, ki v oddelku “ohranja mir in disciplino in se pri tem ne poslužuje nezakonitih metod”.

Vsak od štirih obsojencev v dopisu navaja tudi nekatere osebne zahteve. Damijan Kranjec in Matic Križaj tako zahtevata, naj ju vrnejo v matični oddelek. Kot pojasnjuje Kranjec, je do pretepa, zaradi katerega je bil premeščen, prišlo, ker se je bil “primoran braniti”. Prav tako od zavoda želi, naj mu vrne zasežene predmete, Križaj pa zahteva izdajo dovoljenja za uporabo novega LCD-monitorja, ki ga je po njegovih navedbah pod nekaterimi pogoji odobril že direktor zavoda Jože Podržaj.

Obsojenec Nermin Lović zahteva premestitev v kateri koli drug zapor ali pa v psihiatrično bolnišnico. “Bojim se svojih črnih misli, kajti svojih dejanj ne morem kontrolirati, zato želim, da se mi ponudi specialistična pomoč, ki sem je nujno potreben in je tu nisem deležen,” je zapisal. Obsojenec Sanel Omerović pa zahteva več pisnih opravičil od pristojnih v zavodu zaradi “lažnega obtoževanja” o vnosu mamil, pa tudi premestitev v celjske zapore”.

Kot še napovedujejo obsojenci, bodo, če zavod v zvezi z zahtevami ne bo ukrepal, gladovno stavko stopnjevali in bodo od 13. oktobra naprej zavračali tudi tekočino.

Dopis je četverica med drugim posredovala tudi ministrstvu za pravosodje, uradu predsednika republike in varuhu človekovih pravic. (sta)

*slika je simbolična

 

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    In v take zapore bodo trumoma romali naši rdeči bratje, ko bodo prišle na dan vse nečednosti, ki so jih počenjali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen