Komisija o gradbenih poslih: Janković je ustvarjal nevarno prakso koruptivnih dejanj!

21

Preiskovalna komisija DZ o gradbenih poslih je sprejela končno poročilo. V njem je tudi sklep, da ugotovitve izkazujejo utemeljen sum, da so bili zaradi uporabe javnih pooblastil ljubljanskega župana Zorana Jankovića člani njegove družine uspešni pri spremembi namembnosti in s tem povečanjem vrednosti nekaterih zemljišč, pravi Franc Pukšič (SLS).

Kot je po za javnost zaprti seji dejala predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS), so dopolnili vmesno poročilo o delu komisije, ki ga je pripravila že junija, a ga večina članov komisije takrat ni potrdila.

Med ugotovitvami v osnutku vmesnega poročila je bilo zapisano, da je ljubljanski župan z zahtevami po donacijah od gospodarskih družb ustvarjal nevarno prakso koruptivnih dejanj in da so podjetja v lasti županovih ožjih družinskih članov pridobila premoženjsko korist na račun občinskega prostorskega načrta. To so po besedah Jerajeve dopolnili z nekaj ključnimi ugotovitvami ter s podatki z Davčne uprave RS (Durs) in urada za preprečevanje pranja denarja.

Pridobljeni podatki po njenih navedbah tudi dokazujejo, da je županov sin Jure Janković upravičeni lastnik v nekaterih družbah, ki imajo v lasti zemljišča v Ljubljani, katerim se je spreminjala ali poskušala spremeniti namembnost.

Iz pridobljenih podatkov o finančnih tokovih izhaja tudi velik razkorak med prihodki in odhodki na računu Jureta Jankovića od leta 2006, zaradi česar se postavlja vprašanje izvora prihodkov, je dejala. Po njenih navedbah so bili njegovi osebni prejemki 18-krat manjši od izdatkov.

Kot dodaja, so na podlagi preiskave davčnega urada pridobili tudi dokazila o nakazilih preko družbe Petrolio enemu sodniku, pri čemer je po njenih besedah Durs že podal sum na protikorupcijsko komisijo.

Na komisiji so v zvezi s posli Jureta Jankovića želeli zaslišati še nekaj prič, a jim zaradi opravičil prič, nedostavljenih vabil ali nesklepčnosti komisije to ni uspelo.

V zvezi z investicijami Univerze na Primorskem, ki so jih na komisiji prav tako preiskovali, pa so v končno poročilo kot ugotovitve zapisali, da je univerza postopek obnove in dograditve prostorov vodila negospodarno, “saj je investicijski okvir prerasel prvotno sprejetega”, je dejala Jerajeva. Obenem ugotavljajo tudi, da vlada v mandatu 2004-2008 ni želela pokriti neupravičenih finančnih obveznosti, naslednja vlada pa je takoj po nastopu mandata dolgove poplačala.

Za končno poročilo sta danes po besedah Jerajeve poleg nje in Pukšiča glasovala tudi Silven Majhenič (SNS) in Anton Urh (Desus), Anton Colarič (SD) je glasoval proti, Franci Kek (Zares) pa se je glasovanja vzdržal. Kot je pojasnil v izjavi za medije, je poročilo prejel danes in ne ve, o čem govori, zato o njem ni mogel glasovati.

Jerajeva dvomi, da bo prišlo do obravnave poročila na plenarni seji DZ, Pukšič pa je prepričan, da poročilo zgovorno govori o stanju v naši družbi, še posebej pa v Ljubljani in bi ga DZ moral obravnavati. (sta)

Preiskovalna komisija DZ o gradbenih poslih v svojem končnem poročilu: ljubljanski župan Zoran Janković je z zahtevami po donacijah od gospodarskih družb ustvarjal nevarno prakso koruptivnih dejanj, podjetja v lasti županovih ožjih družinskih članov pa so pridobila premoženjsko korist na račun občinskega prostorskega načrta.

Foto: arhiv Politikis.si

 

Št. komentarjev: 21
 1. angi pravi

  Kako lahko Jankovićev sin da na dan dnevno po 70.000 evrov ven-zapravi, ko pa na mesec zasluži 1000 evrov, lahko to nekdo pojasni?
  To se lahko samo z prodajo mamil in to podpira novi kandidat v Sloveniji, absurd, katastrofa, idiotizem kaj takega podpirajo samo poklicni tatovi in mamilske organizacije-podzemlje mafije v Sloveniji=leve rdeče kučanove in tuerkove glave!

 2. lojze pravi

  angi, si že slišal za čudež v Kani Galilejski. To je to. Pri komunistih tudi fizikalni zakoni ne veljajo razen maksime: Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne.

 3. Danilo pravi

  Takšni izsledki so pričakovani s strani parlamentarne komisije. Sedaj pa naj nekdo to sveto trojico (foter + dva sinova) spravi še na sodišče! In naj tam še odgovarjajo! Če mora Janša po sodiščih hoditi zaradi stanja “neugotovljeno”, naj še Jankovići tja hodijo zaradi dejstva – UGOTOVLJENO!!!

 4. EVROPA pravi

  KOT DRŽAVLJAN REPUBLIKE SLOVENIJE ZAHTEVAM PONAVLJAM ZAHT-

  EVAM, DA TOŽILSTVO IN POLICIJA TER SODSTVO TAKOJ UKREPAJO

  DRUGAČE MORA UKREPAT EVROPSKO SODIŠČE, KER SLO-SODS

  TVO NI SPOSOBNO IN TOLIKO POŠTENO, DA DOKAZANA KRIMINALNA

  DEJANJA NE OBSOJAJO IN KAZNUJEJO, TO SO VNEBOVPIJOČA

  DEJANJA, KI SE DOGAJAJO V SLOVENIJI, PRAVNE VEJE PA NIČ,

  PA KJE SMO KJE ŽIVIMO, VAS NI SRAM FIŠER IN MASLEŠA KAJ

  STE ZA ENI POKVARJENI LJUDJE, DAJTE KONČNO ZAČETI POŠTE

  NO DELAT, KER ZAKAJ PA VLEČETE VISOKE PLAČE, ZA NIČ IN KRI

  VIČNO DELO? ČAS JE ZA STREZNITEV IN TO NUJNO TAKOJ !

 5. yebiwetter pravi

  Slovenija je de fackto privatna lastnina zloglasnega bulmurgl klana, zato je treba pozabit, da bi lopovi, ki jih lansira Quasi levica za storjeni kriminal odgovarjali ! Za primer : Ali je kdo odgovarjal za zločine proti človeštvu, ki ne zastarajo, čeprav je dežela eno samo grobišče,je kdo bil obsojen za gospodarski kriminal ? dokler kradejo njihovi je vse v najlepšem redu ! Milan in njegova sodrga vse pošlihta ….sodišča v slo so, da ovržejo morebitne ovadbe elite in da kriminalizirajo prometne prekrškarje, ki nimajo elitnega pedigreja !

 6. Venet pravi

  Zoki daj se že nazaj v svoje srbske Saorovce spoki. Slovenijo pa pusti poštenim in delovnim ljudem, da jo vodijo. Ti nisi niti eno niti drugo.

 7. anakonda pravi

  @ EVROPA – pridružujem se tvojemu zahtevku!

 8. ANTI-TOTALIATAREC pravi

  da stara rdeča kučanova nestrpna in grabežljiva čreda ostane še naprej pri koritu potrebuje sedaj tudi balkansko mafijo in balkanske metode. da OSTANEJO na oblasti, ne glede na KATASTROFO , ki jo povzočajo pa nujno potrebujejo še naprej TOTALITARNO zvesto bando 571 – neodvisnih novinarjev, ukrajinsko ali venezuelsko vrhunsko SODSTVO in opranoglave demokratično nezrele ljubljankoviće………

 9. Petrovc pravi

  POLITIKANTJE: v Sloveniji vlada politikantstvo najnižje vrste! Ob tem se bohoti še roparstvo in amorala laži in prevar!
  OČE VSEGA TEGA JE KUČAN!
  Izprijenec, ki je svoj pritlehni pohod začel tam v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko nam je uničil, po naročilu partije, študentsko organizacijo! Vsa njegova nadaljna pot je posejana samo s pritlehnostjo prevar in izdaj tovarišev! In po padcu Berlinskega zidu, do danes, v propadlih socialističnih državah, od Koreje, do DDR, ni ostal en sam stari komunistični vodja!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Samo Slovenci ga imamo, Kučana!
  Odraža ga sluzavost, zahrbtnost, pritlehnost, nenačelnost! Je tisočživka, ki preživi v vseh okoljih in v vseh vremenskih razmerah!!
  IN KRIVEC ZA VSE UNIČENJE NAŠIH SANJ, ZA VSE PASJE AFERE, ZA VSE ROPE,… Kajti s tem je pokrival sebe, da je lahko izza tega delil nauke in igral razsodnika! Mali starec z nedolžnimi očmi a zverskim srcem!

  In volil bom Janšo, in če SDS čita ta komentar, naj mu bo jasno, preskrbel vam bom 100 glasov!!!! Do tega trenutka sem vam jih 43! Toda samo pod enim od ključnih pogoijev!
  Pod pogojem, da spravite tega zverskega starca na sodišče in mu sodite za NACIONALNO IZDAJO!!!!!!!!!!!!!!!!1
  Nacionalno izdajo 2x
  1. Nacionalno izdajo 1989 ob priliki, ko je razorožil SLO TO in ustvaril tisti pamflet o SLO brez vojske!!!!
  2. Nacionalno izdajo, ko nam hoče postaviti za predsednika vlade neslovenca!!!!!
  Končno zadošča prvo!!!!!!
  IN NAJ BO TOLIKO ČASA V SAMICI, da bo ščvekal računa (2x) udbe v Švici in denarja na njem, naj ga dobe državljani SLO!
  DOL Z KUČANOM, SVOBODA NACIJI!!!!!!!

 10. ANTI-TOTALIATAREC pravi

  EVROPA, masleša je tipičen opranoglavin uvoženi ZVERINSKI (spomni se ko so na mejah komunisti streljali na begunce in družine , ki so zapuščali RDEČI RAJ (kakšni bedaki, mar ne……rdeči raj je vedno najlepši, čeprav ga zapuščajo mase in mase ljudi, mar ne? …… in to 20 let nazaj ne po 2. sv. vojni, v letih osemdeset), ta isti masleša je ob VSAKEM umoru doživljal ideološki ORGAZEM…… ne bi se čudil, da je tudi on se poscal na marsiketerga ustreljenega……in se ne HECAM…..in ta ZVERINA je tam kjer je le zato, ker je NAVADNA ZVERINA…..in to ti govori nekdo, ki je videl, kaj so ZGANJALE te zverine…….

 11. ANTI-TOTALIATAREC pravi

  zorangutan je klasični balkanski MAFIJAČ….., ki ga usvarja njemu podobono okolje…….treba je paziti na njeno zverinskost, NESTRPNOST, radikalnost……..delil bo vse na njegove in ne, sovražil VSAKOGAR , ki n inestrpni rdečhu in nestrpne kakor on…..pazite se tega nestrpnega balkanskega mafijača…sposoben je vsega, da pride do še večjega korita……danes je celo omenjal evropo, ta rdeči balkanac…s katero ne civilizacijsko ne kulturno NIMA NIČ SKUPNEGA:

 12. Venet pravi

  Tole zlato ketno bi mu dol z vrata potegnil, pa tele očalce s pozlačenimi ovirčki bi mu snel, potem pa bi ga vprašal: kaj tebi Zorane ostane, ko skineš s tebe vso zlato in lovo. Potem bi sigurno zagovedano pogledal, jaz pa bi mu rekel – marš u 3 PM in pusti končno Slovenijo že pri miru.

 13. Petrovc pravi

  PRJATLI: stranke, ki so dozorele za koalicijo z SDS in novo vlado:
  1. SDS……………………..35% (!!)
  2. NSI………………………..5% (!!)
  3. SD…………………………5% (!?)
  (Op.: spor med SD in satanistom, Kučanom, je popolen! Kučan jih je, po njegovi stari navadi, IZDAL!!!!! In sovražijo ga ko steklega psa!!! In uporabimo tisti rek, sovražnik mojega sovražnika,…..)
  4. Desus…………………..5% (??)
  V kolikor se strinja z ukinitvijo vseh priviligiranih penzij!!!!!!

 14. za zmanipulirane ovce pravi

  Če je bilo končno parlamentarno poročilo sprejto z večino, je čas, da se začnejo s tem ukvarjati tudi policija, tožilstvo in sodišče.

 15. za zmanipulirane ovce pravi

  Sam ne bom sodil, ker nisem sodnik. Je pa higienično, da ta primer prevzamejo pristojne institucije. Če bo krivda dokazana naj gre v zapor, če bo sum korupcije ovržen, pa se naj preneha pisati o tem.

 16. za zmanipulirane ovce pravi

  P.S. Srčno upam, da ta primer ne bo zastaral in bo dobil epilog v razumnem roku.

 17. modusvivendi pravi

  Le kako bodo policija, tožilstvo in sodstvo kaj proti Jankoviću naredila, če jih fura LDS klika, ki Jankovićevo mafijo brani. Janšo pa preganjajo zaradi kao miselnega delikta. Kriv naj bi bil, ker, ko ni bil na nekem kraju, kjer naj bi bil prostor korupcija, se je torej po mnenju Hrastarjeve namerno izogibal kraju. Torej mene lahko obtožijo npr. kraje pošte zato, ker tisti dan, ko je bil izveden rop, nisem bila na pošti in sem se tako zavestno izogibala pošti. Tu pa za dokazana kriminalna dejanja, ne storijo ničesar. Z Jankovićem bo to še hujša mafijska država, sinovi pa bolj kot sedaj, zaščiteni kot kočevski medved.

 18. MEFISTO pravi

  Prijatelji, dokler RADO ne izda svojega mnenja, je zaman vaš trud.

 19. Petrovc pravi

  MEFISTO: rado nestrpno čaka, da ga pobožava, jaz sem na odpadu poiskal staro opanko s zakrivljeno špico, pravo srbjansko, še po švicu zaudarja, kot gorgonzola! Da ga pobožam po njegovi plešasti glavici, ki bi bil rad škof!

 20. Rado pravi

  Je to Veliki pok z desnice?

  Sem poslušal danes Jankovičevo tiskovno konferenco.
  Z levo roko je opravil z vsemi obtožbami!

  Bedne obtožbe!
  Malo več bo treba, fantje če se želite rešiti polsrba!

 21. Petrovc pravi

  rado, tisti pobalin v opankah in s preklanimi hlačami zadaj!
  Slabo poslušaš in nič ne razumeš! Danes je Zoran, 100% Srb, priznal, da je “de jure” še vedno lastnik Electe!!!
  Ti, rado, pa si umij ušesa, prihaja Mefisto, da te poboža s potico!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen