Berlusconi odločen ostati premier, razmišlja pa tudi o novem imenu stranke

0

Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes znova zavrnil ugibanja o morebitnem odstopu, saj – kot je poudaril na srečanju vodilnih politikov njegove vladajoče koalicije v Rimu – ne obstaja alternativa njegovi vladi. Je pa Berlusconi razkril, da razmišlja o preimenovanju svoje desnosredinske stranke Ljudstvo svobode (PDL).

Sprememba imena naj bi stranki pomagala, da po ločitvi od nekdanjega tesnega zaveznika Gianfranca Finija dobi novo identiteto, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Pri tem se Berlusconi vrača nazaj k svojim začetkom, saj naj bi razmišljal o imenu Naprej, Italija – o imenu stranke torej, ki jo je ustanovil ob svojem vstopu v politiko leta 1994.

Kot sicer pisanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP, si je Berlusconi, ki se sooča z vrsto spolnih in korupcijskih škandalov, glede tega danes privoščil po mnenju mnogih neokusno šalo. Dejal je namreč, da mu je bilo rečeno, da bi stranki največ uspeha prineslo ime “Naprej, mucica”. Vulgarne in do žensk poniževalne šale pri Berlusconiju niso redkost, ob tem dodaja AFP.

Obenem pa premier ni pozabil tudi na kočljivo vprašanje izbire novega prvega moža italijanske centralne banke, še piše APA. Ime naslednika Maria Draghija bo namreč, kot je napovedal danes, razkril do 1. novembra.

Bitka za položaj guvernerja Bance d’Italia, s katerega se Draghi seli na čelo Evropske centralne banke (ECB), je po poročanju agencija APA vroča. Berlusconi in Draghi podpirata kandidaturo 68-letnega Fabrizia Saccomanija, ki ima za sabo dolgo in uspešno kariero v centralni banki ter bi poskrbel za kontinuiteto.

A s tem se ne strinja italijanski minister za gospodarstvo Giulio Tremonti, ki si želi na čelu centralne banke Vittoria Grillija, generalnega direktorja zakladništva na ministrstvu za finance.(sta)

Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes znova zavrnil ugibanja o morebitnem odstopu, saj – kot je poudaril na srečanju vodilnih politikov njegove vladajoče koalicije v Rimu – ne obstaja alternativa njegovi vladi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen