Kumranski rokopisi dostopni na svetovnem spletu

0

Okrog 2000 let od tedaj, ko so nastali in več desetletij zatem, ko so jih odkrili v votlinah blizu Mrtvega morja, so kumranski ali mrtvomorski rokopisi deloma dostopni na svetovnem spletu. Izraelski nacionalni muzej in Google sodelujeta v projektu, v okviru katerega je od ponedeljka na spletu dostopnih pet zvitkov, med njimi knjiga Izaije.

Google s svojo tehnologijo uporabnikom tudi omogoča iskanje posameznih pasusov in njihov prevod v angleščino, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, sodijo med največje arheološke najdbe vseh časov. Prve je leta 1947 v votlini blizu naselja Kumran po naključju odkril pastir. Danes jih hranijo v Izraelskem muzeju v Jeruzalemu.

Internetni velikan Google z Izraelom sodeluje v projektu, v sklopu katerega želijo digitalizirati obsežnejšo zbirko zvitkov.(sta)

Mrtvomorski rokopisi, ki osvetljujejo začetke judovstva in krščanstva, sodijo med največje arheološke najdbe vseh časov. (foto: Wikipedia.org)

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen