Začenja se romanje na 19. glasbeni festival Sziget

0

Danes se začenja romanje glasbe in zabave željnih na budimpeštanski otok Obuda sredi Donave, kjer se bo začel 19. glasbeni festival Sziget. Že v torek bo na uvodnem Dnevu 0 nastopil ameriški glasbenik Prince, ki poleg zasedb, kot so Pulp, The National, Interpol, Gogol Bordello in Chemical Brothers velja za eno od zvezd letošnje izdaje.

Obiskovalci Szigeta, med katerimi so številni tujci, se bodo lahko na otoku Obuda namestili že danes, pokušino festivalskega dogajanja pa bo ponudi torkov Dan 0, ko bodo poleg Princa nekatere festivalske odre med drugimi zatresli Boban Marković in njegov orkester iz Srbije ter ruska skupina Leningrad.

Zares se bo začelo v sredo, 10. avgusta, ko bo mogoče vsak dan od 16. ure naprej,na številnih odrih prisluhniti mnogoterim glasbenim zvrstem. Na glavnemu odru bodo na letošnji izdaji nastopile zasedbe Pulp, Interpol, Kasabian, Chemical Brothers, Skunk Anansie, The Prodigy, Kaiser Chiefs, Thirty Seconds To Mars, The National, Gogol Bordello in Manic Street Preachers. Na velikem budimpeštanskem glasbenem praznovanju je bil napovedan tudi nastop nedavno preminule Amy Winehouse.

Ljubitelji glasb sveta bodo lahko na 19. Szigetu prisluhnili tudi velikanom elektro tanga Gotan Project ter Goranu Bregoviću in njegovemu Orkestru za poroke in pogrebe. Petkovo dogajanje na odru, namenjenem svetovnim godbam, bo uvedel eden uspešnejših slovenskih izvoznih glasbenih artiklov zadnjih let – Magnifico.

Na odru A38-WAN2 bodo letos nastopili kultni bandi, kot so Marina and the Diamonds, Peter Bjorn & John in The Hurts, metalci pa bodo na svoj račun prišli s skupinami Judas Priest, Deftones, Motörhead in Sonata Arctica.

Prikrajšani ne bodo niti ljubitelji elektronskih ritmov, ki jih bodo v Burn Party Areni med drugimi zabavali Richie Hawtin, Technasia in Steve Angello.

Na Szigetu so letos postavili novo manjše prizorišče, na katerem bodo nastopile evropske zasedbe. Oder bodo med prvimi krstili belgijski Triggerfinger, italijanski Verdena in nemška zasedba Söhne Mannheims, za poskočne ska ritme pa bodo poskrbeli tudi slovenski Elvis Jackson.(sta)

Frontman zasedbe Mötorhead Lemmy. (foto: Vasja Šabeder)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen