Jelinčič zaradi meje Pahorju očital koristoljubje: girice, bevando, posestvo in odlikovanje!

1

Premier Borut Pahor je v odgovoru na ustno poslansko vprašanja poslanca opozicijske SNS Zmaga Jelinčiča danes v DZ zanikal, da bi bilo glede dokončne določitve meje med Slovenijo in Hrvaško “kar koli vnaprej dogovorjeno, razen tistega, kar javnost že ve v zvezi z arbitražnim sporazumom” o meji med državama.

Zavrnil je tudi njegove trditve, da bi ga pri pogajanjih s Hrvaško o meji vodilo kaj drugega kot interesi Slovenije in želja po rešitvi spora, ki je že 18 let obremenjeval odnose med državama, v slovensko korist.

Jelinčič, ki je dejal, da ima podatke iz hrvaških virov, “ki so dosti bolj zanesljivi, kot kateri koli vir iz slovenskih logov”, je premiera vprašal, ali je res, da se želi “izvleči iz arbitražnega sporazuma”. Vprašal ga je, ali se namerava – tako kot to omogoča arbitražni sporazum – odreči arbitraži ter “vzeti Jorasa in kak most prek Mure, namesto da bi priznal celovito Pomurje in celovito Primorje”, torej da bo Slovensko Primorje in Pomurje prepustiti Hrvaški.

Po besedah Jelinčiča namreč vse kaže, da premier Pahor pripravlja teren, da bo ob podpisu pristopne pogodbe Hrvaške z EU ponudil javnosti “zgledno rešitev brez pomoči arbitrov”. “Soseda bo velikodušno žrtvovala Jorasa s kurnikom vred in bomo z dimnikom dobili izhod na morje,” je dejal ter to označil za “podlo kravjo kupčijo na podlagi arbitražnega sporazuma”.

Premier Pahor je to zanikal, sicer pa ponovil, da sporazum dopušča možnost, “da se podpisnici sami odločita rešiti kako vprašanje mimo tribunala”, torej bilateralno.

Poudaril pa je, da je bil v pogajanjih o meji s Hrvaško vedno zavezan Sloveniji in načinu, ki bi upoštevanju zgodovinskih okoliščin, dejstev in drugih relevantnih okoliščin pripeljal do za Slovenijo ugodne rešitve, ki bo sprejemljiva tudi za partnerico Hrvaško.

Poudaril je še, je arbitražni sporazum po mnenju vlade, večine DZ, pa tudi večine ljudi, ki so se udeležili referenduma, “primerna rešitev za določitev enega najpomembnejših vprašanj naše suverenosti”, s katero je Slovenija zavarovala svoje interese.

Jelinčič ga je tudi obtožil, da prodaja slovensko deželo za svoj žep, morda za “girice, bevando, kako posestvo … odlikovanje”, kar je premier zavrnil kot “malomarne trditve”. Mimogrede, tega seveda ne vemo, če Jelinčičeve trditve povsem držijo, je pa res, da Pahor vsaj zadnji dve leti raje prisega na hrvaški kot na slovenski (letni) turizem… (sta/ured)

Borut Pahor zadnji dve leti letuje na hrvaški obali, Jelinčič pa mu očita girice, bevando, posestvo, celo odlikovanje.

Foto: arhiv Politikis.si

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Kot predsednik vlade bi moral Pahor hvaliti našo turistično ponudbo, ne pa hvaliti “prijazno” hrvaško ponudbo in naše ljudi pošiljati na počitnico v deželo sive in saharinske Jadranke Kosor.ki ga bo žejnega prepljala čez Piranski zaliv.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen