Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Tillerson v Kuvajtu pozval k nadaljevanju boja proti IS

Objavil 13. 02. 2018 pod kategorijo BLIŽNJI VZHOD, SVET, ZDA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je danes v Kuvajtu pozval k nadaljevanju boja proti skrajni skupini Islamska država (IS) ter stabilizaciji območjih v Siriji in Iraku, odkoder so bili borci IS že pregnani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Srečanja v Kuvajtu se udeležuje tudi zunanji minister Karl Erjavec.

Tillerson je ob tem še poudaril, da konec bojnih operacij še ne pomeni konca boja proti skrajnežem. Napovedal je, da bodo ZDA za stabilizacijo izpod IS osvobojenih območij v Siriji namenila 200 milijonov dolarjev, nadaljevala pa bodo tudi z urjenjem sirskih varnostnih sil.

IS je po njegovih navedbah izgubila 98 odstotkov ozemlja v Siriji in Iraku, ki ga je že imela pod nadzorom, a skrajneži, kot je opozoril ameriški državni sekretar, še vedno predstavljajo grožnjo regiji in drugim državam.

Dejal je še, da se poskuša IS v državah, kot sta Afganistan in Libija, preobraziti v vstajniška gibanja. “Ne smemo dopustiti, da se zgodovina ponovi kje drugje,” je še dejal Tillerson, ki je kritiko namenil tudi Turčiji.

Turške operacije proti kurdskim silam na severozahodu Sirije so odmik od večje koalicijske vojne proti IS. “Menimo, da je pomembno, da se zavedajo učinka operacije na našo temeljno misijo, kar je poraz ISS,” je še dejal ameriški državni sekretar, ki bo še ta teden na obisku v Ankari, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Srečanja v Kuvajtu se udeležujejo predstavniki 74 držav, ki sodelujejo v boju proti IS. Med njimi je tudi vodja slovenske diplomacije Erjavec, ki je udeležence srečanja obvestil o dejavnostih Slovenije v boju proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in preprečevanju radikalizacije.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je minister Erjavec med drugim dejal, da regija Zahodnega Balkana ostaja za Slovenijo področje posebnega interesa. Opozoril je tudi na tuje teroristične borce povratnike, ki zaradi daljše izpostavljenosti indoktrinaciji, usposobljeni v rokovanju z orožjem in vojaških taktikah, predstavljajo dodatno in resno grožnjo.

Zunanji minister je še izpostavil okrepljeno sodelovanje Slovenije v globalni koaliciji zoper IS, v okviru katere v iraškem Erbilu od konca januarja letos deluje že peti slovenski kontingent, ki pomaga pri usposabljanju oboroženih sil iraškega Kurdistana, so sporočili z MZZ.

Dodali so, da Slovenija aktivno sodeluje, podpira in se pridružuje mednarodnim pobudam in ukrepom v boju proti terorizmu ter namenja pozornost tudi naslavljanju vzrokov, ki vodijo v nasilni ekstremizem, radikalizacijo in terorizem. Mladim, ki so posebej ranljiva skupina, ko gre za omenjene grožnje, je potrebno nuditi pozitivne alternative v smislu odvračanja od negativnih perspektiv, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Globalna koalicija proti IS je bila ustanovljena leta 2014. Od takrat v njej sodeluje tudi Slovenija. Cilj koalicije je popoln poraz IS, tako na vojaškem, ideološkem kot tudi propagandnem področju.

Vzporedno v Kuvajtu danes poteka tudi konferenca o obnovi Iraka, kjer je bila v več kot triletnem boju proti IS množično uničena različna infrastruktura, predvsem na severu in zahodu države. Še vedno je znotraj države razseljenih 2,5 milijona oseb. Za obnovo Iraka naj bi po oceni Svetovne banke potrebovali okoli 71 milijard evrov. Opazovalci menijo, da bo IS trajno pregnana iz Iraka šele, ko se bo hitro začela obnova iraške infrastrukture, še navaja dpa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

ZDA objavile seznam Rusov, ki bi jih lahko prizadele sankcije; od premierja Medvedjeva do oligarha A…
V Nemčiji dosegli dogovor o veliki koaliciji, resorji že razdeljeni
Viktor Orban svari pred bruseljsko popustljivo politiko do migrantov: "Zahod bo padel, Evropa p…
Trump na dan predsednika kritiziral Obamo zaradi njegova neaktivnosti pri ruskem vpletanju v predsed…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo