Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Na Dunaju množični protest proti vladi Kurza; protestniki ji očitajo “neofašistične težnje”

Objavil 13. 01. 2018 pod kategorijo EVROPA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Na ulicah Dunaja se je danes zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti novi desni avstrijski vladi. Organizatorji protesta vladi, ki jo sestavljajo konservativna ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Sebastiana Kurza in skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) očitajo rasistične, skrajno desne in neofašistične težnje.

Po ocenah policije, ki jih povzema avstrijska tiskovna agencija APA, se je na ulicah zbralo kakšnih 20.000 ljudi. Protestni pohod po ulici Mariahilfer Strasse v središče avstrijske prestolnice, ki se je končal okoli 18. ure na trgu Heldenplatz, pa je potekal mirno. Organizatorji govorijo celo o 70.000 udeležencih.

“Natančno število udeležencev protestov je težko oceniti, saj je bilo na ulici Mariahilfer Strasse tudi veliko takih, ki so le opazovali ali so šli po nakupih,” je dejal tiskovni predstavnik policije Paul Eidenberger. Za varnost ob protestih je skrbelo okoli tisoč policistov.

“Naše države ne bodo zavzeli fašisti,” je ob začetku zborovanja poudaril aktivist Platforme za človeško azilno politiko Michael Genner. Poleg omenjene platforme sta k protestom pozvali še združenji Ofenziva proti desnici in Platforma radikalna levica.

Vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache je dopoldne na tradicionalnem srečanju stranke ob začetku leta poudaril, da bo vladajoča koalicija ustavila nezakonito priseljevanje v Avstrijo. Ob tem je bil kritičen do odgovornih, ki so bili na oblasti med begunskim valom leta 2015, češ da so popolnoma odpovedali. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Severna Koreja imenovala delegacijo za pogovore z Južno Korejo
Merklova optimistična glede oblikovanja velike koalicije
V Makedoniji v boj s posledicami onesnaženja s posebnimi ukrepi
Šef Trumpovega kabineta pravi, da zid ne bo zgrajen ob celotni meji z Mehiko

1 odgovor za “Na Dunaju množični protest proti vladi Kurza; protestniki ji očitajo “neofašistične težnje””

  1. Volitve so temelj demokracije pravi:

    Volitve so temelj demokracije. Tile bi pa radi državni udar.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Je to potrebno?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo