Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Nekdanji podpredsednik Fife priznal, da je takoj po potrditvi SP v Nemčiji leta 2006 prejel 6,7 milijona evrov

Objavil 13. 01. 2018 pod kategorijo ŠPORT. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Mohamed Bin Hammam je potrdil, da je od nemških organizatorjev svetovnega prvenstva 2006 prejel 6,7 milijona evrov, poroča agencija dpa. Katarec kljub temu vztraja, da ni bil podkupljen in številne stvari še naprej ostajajo nejasne.

Katarski podjetnik je za nemško televizijo ZDF potrdil, da je prejel denar, zanikal pa je, da gre za podkupnino, čeprav ni povedal, čemu so bili milijoni namenjeni. “Denar je prišel na moj račun,” je dejal Bin Hammam in nadaljeval: “Rad pa bi vedel, zakaj bi me Nemci podkupili za nekaj, kar so že dobili. Znesek sem prejel šele po tem, ko je Nemčija prvenstvo že dobila. Pri bogu prisežem, da denarja nisem prejel za SP.”

In prav vprašanje, čemu je bil denar namenjen, je ključno v aferi okrog nemške pridobitve SP. Nemci so prvenstvo dobili leta 2000, denar pa je šel z računa Franza Beckenbauerja, ki je vodil organizacijski komite, preko Švice na račun v Katarju, ki je bil last Bin Hammama, leta 2002. Enako vsoto je kmalu za tem Beckenbauerju v obliki posojila nakazal Adidas, Beckenbauer pa je kasneje od nemške zveze terjal, da mu denar vrnejo.

Na vprašanje, zakaj je Katarec prejel denar, je ta televiziji sprva s smehom odgovoril, da tega ne ve, nato pa dejal: “Seveda vem, zakaj sem denar prejel. Ampak oprostite, to res zanima samo vas. Vsi očitki so zame brezpredmetni.” A ne gre spregledati, da je Bin Hammam zaradi številnih prestopkov kot podpredsednik Fife in predsednik azijske nogometne zveze suspendiran. Sam pa vztraja: “Če bi nas v Fifi razporedili na lestvici korupcije, sem bil jaz tisti, ki je bil najmanj koruptiven.”

Odgovore terjajo tudi pri nemški zvezi, kjer se jim s Katarcem še ni uspelo sestati. Zadeva pa še naprej ostaja nejasna, saj Beckenbauer trdi, da so želeli nemški organizatorji s plačilom zneska le zavarovati prispevek Fife za SP. A temu je pred mesecem dni oporekal takratni predsednik Fife Sepp Blatter: “To ne drži in je popolna neumnost. To sem povedal tudi švicarskim tožilcem. Prav absurdno je, če nekdo trdi, da je treba najprej plačati Fifi, da od nje nato dobiš denar.”

Zanimivo je tudi, da naj bi nemška zveza finančni tok skušala skriti za stroški organizacije Gala večera za SP, ki pa se nikoli ni zgodil, trdijo nemški dacarji. Ti so mnenja, da so sredstva vezana neposredno na SP in vidijo v plačilu tudi hudo kršitev davčne zakonodaje. Od zveze zahtevajo poplačilo 19,2 milijona evrov, nemška zveza pa je napovedala pot na sodišče. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

54. Zlata lisica zaradi pomladnega vremena spet v "luftu"
Bo Anthony Joshua konec marca lastnik štirih boksarskih pasov ali bo izgubil prav vse? Izzivalec Jos…
Slovenski rokometaši jezni in odločeni: Do zmage nad Črnogorci na lep ali grd način
Slovenski rokometaši po zmagi nad Črnogorci napredovali v drugi del EP

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je pripravila reformni program za slovensko zdravstvo. Je to potrebno?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo