Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Letos bomo obeležili 100. obletnico vojaških podvigov Rudolfa Maistra

Objavil 02. 01. 2018 pod kategorijo DRUŽBA, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Novembra bo minilo 100 let, odkar je major Rudolf Maister s svojimi podvigi začrtal severno mejo Slovenije. V Mariboru zato že pripravljajo vrsto dogodkov za t. i. Maistrovo leto. Med drugim si obetajo, da bodo gostili državno proslavo ob dnevu Rudolfa Maistra.

Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci odigral pomembno vlogo ob koncu prve svetovne vojne in v času oblikovanja Države Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) oziroma kasneje Kraljevine (SHS), ki sta združili južnoslovanske narode nekdanje Avstro-Ogrske.

Potem ko je lokalni nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je Maister s svojo vojsko 1. novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ob tem je nastala prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

Z njo je 23. novembra 1918 razorožil mariborsko nemško varnostno stražo in prevzel vojaški nadzor v mestu. Kot pojasnjujejo v muzeju v Kamniku, kjer je njegova rojstna hiša, je zasedel slovensko narodnostno območje na Štajerskem, po katerem je po sklenitvi mirovne pogodbe z Avstrijo skoraj v celoti potekala tudi državna meja. Z avstrijskim območnim poveljnikom Rudolfom Passyjem je 27. novembra 1918 sklenil pogodbo o mejni črti na Štajerskem in Koroškem ter tako pripravil izhodišče za zasedbo Koroške, o usodi katere je 10. oktobra 1920 odločil plebiscit.

Spomin na Maistra, ki je znan tudi kot pesnik, slikar ter strasten ljubitelj knjig, se v Sloveniji obeležuje 23. novembra, ki je od leta 2005 tudi državni praznik, a ne dela prost dan.

Leta 2013 je bila v Kamniku obnovljena njegova rojstna hiša, v več slovenskih krajih stojijo njegovi kipi. Leta 1997 je bilo v Ljubljani ustanovljeno prvo društvo generala Maistra, ki je združevalo Maistrove borce, njihove potomce in druge ljudi, ki so želeli ohraniti spomin na delo generala in njegovih borcev za severno mejo. Ko so nastala podobna združenja še v drugih krajih, je leta 2005 nastala krovna Zveza društev general Maister, ki danes šteje več kot 20 društev.

V Kamniku na dan njegovega rojstva, 29. marca, praznujejo svoj občinski praznik, dan njegove osvoboditve Maribora 23. novembra pa je eden od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor. Občini sta se nedavno dogovorili, da ob državnem prazniku izmenično podeljujeta priznanja Rudolfa Maistra. Tako so se ta lani podelila v Kamniku, letos pa bo podelitev potekala v Mariboru. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Direktorica mariborskega zavoda za turizem Urbančič Windischeva še vedno na prepihu
Čez vikend v UKC Ljubljana sprejeli čez 70 ljudi, ki so se poškodovali na smučanju in pri padcih na …
Mladi Slovenci iščejo znanje, ki jih bo pripeljalo do služb; informativni dnevi napolnili fakultete …
SDS: Razbremenili bomo plače, da bo delavcu od zasluženega ostalo več!

5 komentarjev za “Letos bomo obeležili 100. obletnico vojaških podvigov Rudolfa Maistra”

 1. denis pravi:

  Res smo lahko ponosni na našega velikega generala Maistra!

 2. benedikt pravi:

  Hautman Rudolf Maister, prevzame komando, spodno stajersko proda Kraljevini Srbiji.

 3. Gorazd pravi:

  Ta praznik naj čimprej postane DELA PROST DAN! Slovenci bi si to nedvomno zaslužili, saj gre za zelo pomembnega človeka in Slovenca!

 4. raft pravi:

  benedikt pravi:

  Hautman Rudolf Maister, prevzame komando, spodno stajersko proda Kraljevini Srbiji
  ———————-
  Najbolj so mu bili hvaležni Srbi.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo