Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Svet obsoja odločitev Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in to vidi kot grožnjo miru

Objavil 06. 12. 2017 pod kategorijo BLIŽNJI VZHOD, FEATURED, SVET, ZDA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Iz sveta se vrstijo obsodbe odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril svoje nasprotovanje enostranskim ukrepom, ki bi ogrozili možnost miru med Izraelom in Palestinci. Kot grožnjo miru in kršitev mednarodnega prava so jo obsodile številne države.

Potem ko je Trump v Washingtonu sporočil, da ZDA priznavajo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in da bodo tja preselile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva, je Guterres izpostavil, da je vprašanje statusa Jeruzalema “treba rešiti na neposrednih pogajanjih med stranema na podlagi relevantnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in Generalne skupščine ZN, pri tem pa upoštevati legitimne skrbi palestinske in izraelske strani”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred novinarji je še poudaril, da za rešitev dveh držav z Jeruzalemom kot prestolnico Izraela in Palestine ni nobene alternative in da je zelo zaskrbljen.

Zaveznica ZDA Egipt je odločitev Trumpa označila za enostransko odločitev, ki krši mednarodne resolucije. V Kairu so poudarili, da to ne bo spremenila pravnega statusa Jeruzalema, ki je okupirano mesto. Zunanje ministrstvo Egipta, ki je ob Jordaniji edina arabska država, ki ima diplomatske odnose z Izraelom, je izrazilo še izredno zaskrbljenost zaradi možnih posledic Trumpove odločitve na stabilnost v regiji.

Tudi Jordanija, varuhinja svetih muslimanskih krajev v Jeruzalemu, je odločitev Trumpa obsodila kot kršitev mednarodnega prava in ustanovne listine ZN, je sporočil tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed Mumeni.

Kot neodgovorno in nezakonito jo je obsodila tudi Turčija. “Obsojamo neodgovorno izjavo ameriške administracije. Odločitev je v nasprotju z mednarodnim pravom in relevantnimi resolucijami ZN,” je na Twitterju zapisal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je že pred izjavo Trumpa opozoril, da bo tovrstna odločitev koristila terorističnim skupinam. Za 13. december je sklical vrh Organizacije islamskega sodelovanje o vprašanju.

Turško zunanje ministrstvo je danes izpostavilo, da je mogoče konflikt med Izraelom in Palestinci rešiti samo z oblikovanjem palestinske države z Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico. Opozorilo je še, da bo imela odločitev Trumpa negativen vpliv na mir in stabilnost v regiji ter da zato “grozi popolno uničenje podlage za mir”.

Ankara je še pozvala ameriško administracijo k “ponovni preučitvi te napačne odločitve, ki bi lahko imela zelo negativne posledice”.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je odločitev Trumpa označil kot obžalovanja vredno. Izpostavil je “zavezanost Francije in Evrope rešitvi dveh držav, v skladu s katero bi Izrael in Palestina živela ena ob drugi v miru in varnosti v okviru mednarodno priznanih meja z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav”.

Pozval je miru in odgovornosti vseh strani ter poudaril, da se je treba na vsak način izogniti nasilju in dati prednost dialogu. “Francija je pripravljena s svojimi partnerji sprejeti vse potrebne pobude v tej smeri,” je dodal po poročanju AFP.

Iran je prav tako ostro obsodil Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in posvaril pred novo spiralo nasilja v regiji. “Ta neracionalna in provokativna odločitev bo privedla do nove intifade in novega ekstremizma in nasilja,” so sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Vladajoča zimbabvejska stranka odstavila Mugabeja s položaja predsednika, a kot šef države še ne mis…
VS ZN najstrožje obsodil trgovino z ljudmi in jo označil za zlo
Tisoči turistov zapuščajo Bali; vulkan še naprej bruha pepel
Trump vztraja, da je Flynn kot član njegove ekipe ravnal zakonito

2 komentarja za “Svet obsoja odločitev Trumpa o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in to vidi kot grožnjo miru”

 1. resnica pravi:

  Trump, svoje obljube izpolnjuje. NI KOT JANŠA.

 2. haapy yack pravi:

  ho
  Globala se na vse pretege trudi za 3 WV. Na račun katere bi zbrisal z obličja planeta 90% populacije.
  rimskiklubpres
  boditevcvetju

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo