Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Puigdemont za zdaj ostaja v Belgiji, verjetno bo tam ostal vse do sredine januarja 2018

Objavil 06. 12. 2017 pod kategorijo EVROPA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont je danes sporočil, da za zdaj ostaja v Belgiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Španski premier Mariano Rajoy je medtem zatrdil, da ne namerava spreminjati ustave, da bi ugodil zagovornikom neodvisnosti, v Barceloni pa se je na shodu za enotno Španijo zbralo več tisoč ljudi.

Puigdemont se je na novinarski konferenci oglasil dan po tem, ko je Španija preklicala evropski priporni nalog zanj in štiri njegove nekdanje ministre, ki so trenutno v Belgiji. Španski nalog za njihovo aretacijo medtem ostaja v veljavi.

Nekdanji katalonski predsednik se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki v belgijsko prestolnico Bruselj zatekel po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu. Španija je nato proti njim vložila obtožnice in zanje izdala evropske priporne naloge.

Puigdemontov odvetnik je že v soboto zatrdil, da bo Puigdemont v Belgiji zagotovo ostal vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja.

Španski premier je medtem ob današnjem dnevu španske ustave poudaril, da ne namerava spreminjati ustave. “Ustavo bi lahko v prihodnosti reformirali, če bodo ideje jasne, ne pa samo zato da bi zadovoljili tiste, ki želijo ločitev,” je povedal po poročanju avstrijske tiskovne agencija APA. Španija danes obeležuje dan ustave, ki so jo sprejeli 6. decembra 1978.

Predsednica parlamenta iz premierjeve Ljudske stranke (PP) Ana Pastor je pred tem poudarila, da je ustava najboljše in najučinkovitejše sredstvo za zagotovitev enotnosti Španije.

V Barceloni so danes potekale tudi demonstracije za ohranitev ustave kot zagotovila za enotnost države, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi. Politične stranke, ki se zavzemajo za enotno Španijo, so demonstracije izkoristile tudi za kampanjo pred predčasnimi regionalnimi volitvami 21. decembra. Na shodu so tako bili predstavniki PP in liberalne stranke Ciudadanos.

Na drugi strani si katalonske stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, baskovski nacionalisti in tudi leva stranka Podemos prizadevajo za reformo ustave, ki bi španskim regijam omogočile izvedbo referendumov o neodvisnosti in tudi ločitev od Španije. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Strelski napad na srednji šoli v Kentuckyju zahteval dve smrtni žrtvi, ranjenih najmanj 14 ljudi
Romana Tomc: Velika previdnost pri sprejemanju novih članic kot posledica slabih izkušenj iz pretekl…
Pred volitvami v Italiji nova afera, tokrat okoli gibanja Pet zvezd
V streljanju na srednji šoli na Floridi več žrtev

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo