Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Zakonu za reševanje stanovanjske problematike invalidsko upokojenih policistov in veteranov na odboru velika podpora

Objavil 04. 12. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Odbor DZ za notranje zadeve je za obravnavo na plenarni seji pripravil predlog dopolnitev zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki so ga pripravili v SDS. Z njimi bi policistom in vojnim veteranom omogočili, da lahko ob invalidski upokojitvi ostanejo v službenem stanovanju. Enako bi veljalo za njihove družine v primeru njihove smrti.

Anja Bah Žibert (SDS) je v imenu predlagateljev povedala, da dopolnitve zakona predlagajo, da bi policistom, ki vsak dan tvegajo svoja življenja, in vojnim veteranom, ki so se žrtvovali za samostojno državo, omogočili, da se jim v primeru, če se morajo invalidsko upokojiti, ne bi bilo treba ukvarjati še s stanovanjskim vprašanjem. Enako bi v primeru njihove smrti veljalo za njihove družine.

Predlog dopolnitev tako predvideva, da ima lahko policist ali vojni veteran v primeru, ko se mora invalidsko upokojiti, še naprej za nedoločen čas v najemu službeno stanovanje, v katerem je bival. Enako bi veljalo za družino policista ali vojnega veterana, če ta umre. Po besedah Bah Žibertove imamo v državi zagotovo veliko praznih državnih stanovanj, poleg tega bi bil po njenem skrajni čas, da za policiste in vojne veterane naredimo tudi kaj bolj konkretnega od zgolj zahval.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je povedala, da je po mnenju vlade predlagani zakon sistemsko pomanjkljiv, prav tako mu nasprotujeta oba policijska sindikata. Vlada pripravlja svojo rešitev, ki naj bi bila po njenih besedah pripravljena in usklajena s sindikati enkrat v prihodnjem letu.

Povedala je, da policist, ki izgubi pravico do bivanja v službenem stanovanju, denimo ob invalidski upokojitvi, stanovanje obdrži le, če zanj ni zainteresiran aktivni policisti, sicer pa mu ponudijo drugo stanovanje, za katerega policijski uslužbenci niso izkazali zanimanja. Opozorila je, da službena stanovanja primarno niso namenjena upokojenim policistom, pač pa za reševanje stanovanjskega problema še aktivnih policistov.

Pomisleke o zakonu so imeli tudi v poslanski skupini SMC, a so se po posvetu odločili, da bodo zakon podprli. Po besedah Dragana Matića so se tako odločili, da jim ne bi kdo očital, da zavirajo reševanje tega vprašanja. Pričakujejo pa, da bodo predlagatelji do obravnave na plenarni seji pripravili dopolnila, ki bodo upoštevala nekatere pripombe zakonodajno-pravne službe DZ, med drugim, da bi bilo bolje, da bi vprašanje stanovanj vojnih veteranov urejal zakon o vojnih veteranih.

Matjaž Han (SD), Franc Trček (Levica) in Peter Vilfan (DeSUS) so napovedali, da bodo zakon podprli. Vilfan ga bo podprl kljub temu, “da mi bodo nekateri očitali, da sem izgubil kompas”, Trček pa zato, ker meni, da bi morala biti tovrstna problematika rešena že zdavnaj. Da zakona ne bo podprl, je kot edini napovedal Simon Zajc (SMC). Zvonko Lah pa je dejal, da bodo v NSi zakon podprli, ker ga je vredno podpreti že, če bodo z njim rešili zgolj enega človeka.

Mediji so namreč pred dnevi poročali, da junaku osamosvojitvene vojne in vojnemu veteranu Branku Šalamunu grozi deložacija, saj mu ministrstvo za notranje zadeve ni hotelo podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v Ljubljani, v katerem živi s 23-letnim sinom. V najem so mu sicer ponudili stanovanje v Logatcu, ki pa ga zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more sprejeti. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Modeli iz SMC, SD, DeSUS in Levice se mečejo na zobe zaradi enega sirskega begunca, a hkrati na tiso…
Svet UKC Maribor sprejel rebalans finančnega načrta in zahteval nadaljnje varčevanje
Kdo se tu dela norca: Vodstvo RTVS za leto 2018 najprej predvidelo 2,4 milijona evrov izgube, sedaj …
Na preiskovalni komisiji o bankah smo bili znova priča izgubi spomina vodilnega bančnika v NKBM Aloj…

8 komentarjev za “Zakonu za reševanje stanovanjske problematike invalidsko upokojenih policistov in veteranov na odboru velika podpora”

 1. Franjo pravi:

  Bravo SDS in njeni poslanci! Edini, ki razumejo stisko malega človeka, kamor spadajo tudi policisti in vojaki!

 2. Štefan pravi:

  kaj pa jaz kot veteran?lahko živim z 295€ v občinskem stanovanju,ter tekočimi položnicami,ki mi ostane za preživetje golih 80€ za cel mesec?Kaj pa z tem se bomo kdaj kaj oglasili?…Da nebo pomote,tudi jaz sem invalid…vendar nepriznani,ker imam premalo let delovne dobe…

 3. Tone pravi:

  Čestitke dr. Gorenak za ažurni predlog tega neživljenjskega zakona! Kapo dol!

 4. Čule pravi:

  Končno nek pameten zakonski predlog, ki bo komu tudi dejansko pomagal. Takšna državotvorna politika bi morala postati pravilo v Sloveniji.

 5. marko pravi:

  SDS je zakon. TO PA NE VELJA ZA LEVIČARSKO SODRGO…

 6. frnikola pravi:

  SDS ni noben zakon. Oni brbotajo neizvedljive laži v upanju na zmago 2018. Nimajo niti najmanjše šanse.

 7. raft pravi:

  Skupaj s preostalimi (bivšimi) republikami SFRJ zahtevati pošteno razdelitev jadranske obale, ker jadranska obala ni bila nikdar v zgodovini Hrvaška. Bila je Italijanska in potem Jugoslovanska.

 8. raft pravi:

  frnikola pravi:

  SDS ni noben zakon. Oni brbotajo neizvedljive laži v upanju na zmago 2018. Nimajo niti najmanjše šanse
  —————————–
  Levičarji se nimate kaj bati. SDS bo krepko zmagala, levica pa bo pozvala svoje plačance na vseslovensko vstajo. Plačanci bodo seveda to nemudoma izvedli, butasti slovenski narod pa jim bo vedno znova v tem sledil.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo