Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

V prenovljeni prireditveni jahalnici Kobilarne Lipica prenovljena predstava Lipiške šole klasičnega jahanja

Objavil 03. 12. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, TURIZEM. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Država bo letos v Kobilarno Lipica vložila skupaj nekaj več kot 1,4 milijona evrov, in sicer za prenovo hipodroma, prireditvene jahalnice in nekaj manjših del. V prenovljeno jahalnico lipiškega posestva pa danes vabi tudi povsem prenovljena predstava Lipiške šole klasičnega jahanja. V njej nastopa več kot 40 lipicancev.

Po tistem, ko je država v letih 2014 in 2015 vložila 6,6 milijona evrov v prenovo zgodovinskega jedra in posestva Kobilarne Lipica, za kar je 85 odstotkov sredstev zagotovila iz evropskega sklada za regionalni razvoj, bo letos za investicije namenila skupaj 1.413.000 evrov.

Prenova jahalnice se je začela 28. septembra, vrednost prenovitvenih del je okrog 267.000 evrov, so za STA povedali v Kobilarni Lipica.

Prenova jahalnice je pomembna predvsem s tehničnega vidika. Prenovili so predvsem opremo s področja akustike, razsvetljave, ogrevanja in prezračevanja. Prenova jahalnice je izrednega pomena, ker spremlja prenovo predstave Lipiške šole klasičnega jahanja.

Nova predstava pripoveduje zgodbo o Lipici in lipicancu na povsem nov način in vključuje občinstvo, obenem pa ohranja tradicijo Lipice, torej klasično dresurno jahanje, ki je rdeča nit predstave.

V novi predstavi nastopa več kot 40 lipicancev, zasnoval jo je francoski trener Benjamin Aillaud, ki je s Kobilarno Lipica sodeloval že v času priprav na svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg in slovenskemu vozniku Mihi Tavčarju z lipicansko dvovprego pomagal do naziva svetovnega prvaka v maratonski vožnji.

V predstavi prvič nastopajo bele lipicanske kobile, ki so s svojimi temnimi žrebeti dragulj Lipice. Gledalci bodo spoznali šest klasičnih linij lipicanskih žrebcev in prve korake šolanja mladih lipicancev pod sedlom. Doživeli bodo eleganco belih konj med vožnjo vpreg in občudovali figure visoke šole jahanja, kot so piaffe, passage in piruete, saj pride pri najzahtevnejših elementih klasične dresure lepota lipicancev najbolj do izraza.

Vrhunec nove predstave bodo spektakularni skoki šole nad zemljo, ki jih izvajajo le žrebci z izjemnim talentom, ko jih po letih šolanja z jahačem povezuje močna vez vzajemnega zaupanja.

Kobilarna Lipica se s premiero nove predstave pridružuje pobudi slovenskih kulturnih ustanov Ta veseli dan kulture in je za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata. Ogledi kobilarne, muzeja Lipikuma, muzejske zbirke kočij in galerije Avgusta Černigoja bodo danes med 10. in 19. uro brezplačni, medtem ko je za ogled predstave predvideno doplačilo. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Avtorji jeznih ptičev razočarali, pa tudi razjezili vlagatelje
"Več kot trošiš, manj živiš": Dan brez nakupov kot odgovor na potrošniško mrzlico črnega p…
Premoženje prvega moža Amazona doseglo 100 milijard dolarjev
Šesti blok Teša po nekajdnevni ustavitvi spet obratuje

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo