Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Stanislav Zore na Brezjah: “Prst naše domovine je na več kot 600 krajih prepojena s krvjo mučencev – Slovencev!”

Objavil 02. 12. 2017 pod kategorijo CERKEV, DRUŽBA, FEATURED, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah je danes potekala maša za vse žrtve revolucije v Sloveniji, predvsem za tiste, ki so bile letos prekopane iz rova sv. Barbare v Hudi jami. Mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki je v pridigi poudaril, da je Huda jama kraj zločina, kjer so pomorili 1400 ljudi, in tudi simbolno mesto.

PREBERITE ŠE TO
Komu zvoni v Tezenskem gozdu pri Mariboru, na prizorišču največjega povojnega morišča v Evropi? Več TUKAJ.

Huda jama je po nadškofovih besedah simbolno mesto zato, ker je bil rudniški rov zaprt z enajstimi pregradami, kot da nikoli nihče ne sme priti do žrtev. Ob tem se je Zore vprašal, kakšnih dejanj je sposoben človek; “sposoben je moriti in obenem s terorjem vsiliti molk o svojih dejanjih, ki so bila in vendar je, kot da jih ni bilo”. A molk ne izbriše dejstev, je prepričan.

Tisti, ki so ta dejanja ukazali, so mislili, da so jih s smrtjo utišali in da so utišali tudi tiste, ki bi mogli ohranjati spomin nanje. Kot je poudaril Zore, “nič ni bolj naivnega”. Ljudje režima so z vsemi nesmiselnimi pomori iz ljudi, ki so nasprotovali njihovi zamisli o ureditvi sveta, naredili mučence.

Prst naše domovine je na več kot 600 krajih zato prepojena s krvjo mučencev – Slovencev in tolikih drugih, ki so umirali na naši zemlji zaradi želje po oblasti, ki se je ponujala kot ustvarjanje zemeljskega raja. V njem pa po Zoretovih besedah ni bilo prostora za vse, ki so mislili drugače kot revolucionarna elita.

Prizadevanje, da bi pomorjene utišali, se še ni končalo. A zločina ne more zakriti nobena nalepka in nobena odločba katere koli ustanove. Zločin ostaja zločin in s takimi dejanji tudi danes ljudje postajamo udeleženci zločina, je poudaril.

Ob koncu pridige je nadškof prosil Boga za razsvetljenje razuma vsem, ki imajo v našem narodu odločujočo vlogo, naj delujejo za spravo in mir, za medsebojno sodelovanje in za varnost vseh.

Maše se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je pred tem na pokopališču Lipica v Škofji Loki udeležil blagoslova kostnice, v katero bodo preneseni deli skeletov iz povojnih grobišč iz vse Slovenije, ki bodo služili za DNK analizo in identifikacijo žrtev povojnih pobojev.

Postopek izvedbe izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov iz grobišča v Hudi jami se je sicer zaključil s simbolnim zadnjim pokopom 27. oktobra letos na Dobravi v Mariboru. S tem se je po navedbah iz Pahorjevega urada končalo aktivno urejanje tega zelo občutljivega področja slovenske zgodovine, s čimer je bila izpolnjena odgovornost in dolžnost države, da poskrbi za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev.

Izkopavanje posmrtnih ostankov so spremljali številni zapleti, v določenem času je delo povsem zastalo, a je bilo po osmih letih letos vendarle končano. Septembra 2015 je bilo sklenjeno, da bodo žrtve pokopane zunaj rudnika. Predvsem v krogu predstavnikov države je prevladalo stališče, da je najprimernejša lokacija v pokopnem polju na območju Spominskega parka Dobrava pri Mariboru.

Slovenski škofje so prva nasprotovali pokopu na Dobravi in želeli, da bi žrtve iz Hude jame pokopali na Teharjah. A je Zore po srečanju s Pahorjem, ki mu je pojasnil razloge, zakaj pokop na Teharjah ni mogoč, pristal na pokop v parku Dobrava.

Iz preliminarnih podatkov, ki jih je državi posredoval izvajalec prekopa in pokopa, je razvidno, da je bilo v Barbara rovu pri prvem izkopu leta 2009 najdenih 769 žrtev, v letu 2016 pa 647, skupaj torej 1416. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Slovenska policija hrvaškim ribičem poslala nove plačilne naloge zaradi kršitev meje v Piranskem zal…
Narobe (morski) svet: astronomski "prekršajni nalog" za slovenske ribiče, ker lovijo v slo…
Čez vikend v UKC Ljubljana sprejeli čez 70 ljudi, ki so se poškodovali na smučanju in pri padcih na …
Računsko sodišče stranki Solidarnost izreklo negativno mnenje; nezakonita finančna španovija z SD

16 komentarjev za “Stanislav Zore na Brezjah: “Prst naše domovine je na več kot 600 krajih prepojena s krvjo mučencev – Slovencev!””

 1. Klemen pravi:

  Žal je tako, da sprave v Sloveniji še zelo dolgo časa ne bo, ker živeči komiji nikoli ne bodo priznali svojih zločinov. Kakor tudi ne njihovi potomci, zato bo moralo miniti še vsaj enih 50 let, da se bomo sploh lahko začeli resno pogovarjati o spravi.

 2. bruh pravi:

  jojoj…..naši kućanisti, titoisti, komunisti in vsi smrdeči rdeči pra sci in svi nje , bodo na to novico pljuvali, cel dan bentili in predvsem zverinsko krulili…..ajd….a veste , da so to tabu teme in prepovedane?….kajti resnica o naših smrdečih rdečih komunistični partijski zločinskih partizanih in partizankah je v kućanistanu ni zaželena….raje ideološki opij ….ajd….

 3. jože pravi:

  Lepe in blagoslovljene besede spoštovanega nadškofa! Samo upamo lahko da bo kaj ostalo tudi v rdečih ušesih!

 4. RESNICA pravi:

  vodja RKC, naslednik narodnih izdajalcev kolaborantov s fašisti in nato zapriseženi nacisti, ja lahko samo tiho. V EU SO VSE DRŽAVE SVOJE IZDAJALCE LIKVIDIRALE.

 5. RESNICA pravi:

  KAJ BI OČE BRUHA NAREDIL DOBRO DELO ČE BI UPORABLJAL KONDOM ALI BI MU GA MAMA POTEGNILA.

 6. Jup pravi:

  Vsa čast Pahorju, edini normalen predsednik doslej. Glede Slovencev pa le to: grozljive zločine, ki so jh zakrivili partizani, lahko odpustimo. Normalni pa ne moremo pristati na poveličevanje zločinske sodrge, ki je morila med in po tako imenovani NOB.

 7. Peter pravi:

  Dejstvo je, da se bodo akterji tako ene kot druge strani morali vsesti za mizo in se najprej dogovoriti, kako naj sprava slovenskega naroda sploh izgleda. Kaj pozabiti, s čim se pomiriti, koliko odpustiti itd. Šele nato se lahko začne spravni proces.

 8. raft pravi:

  Ulice in trgi po Sloveniji so še vedno prepredene z imeni medvojnih in povojnih morilcev. Še vedno najdeš ( tudi v drugem največjem slovenskem mestu ) ulice in trge poimenovane po strahopetnih morilcih kot so: Tito, Kardelj, Kidrič, Bračič,…………, poraznih kur-če-vih partizanskih četah, ter po komunističnih ideologih.

 9. raft pravi:

  Najmlajši parazit, ki prejema borčevsko pokojnino v Sloveniji je star 22 let!!
  Zelo ste v zmoti vsi, ki mislite da se bo komunist nekoč v prihodnosti spreobrnil v normalnega človeka. Ta golazen je naredila toliko hudega, da pride dan obračuna.

 10. bruh pravi:

  KAJ BI ZLOČINSKI OČE resnice NAREDIL DOBRO DELO ČE BI UPORABLJAL KONDOM ALI BI MU GA KOMUNISTIČNA MAMA POTEGNILA.

 11. bruh pravi:

  naslednje leto bo sistemsko mafijski enoumno rdeči otok v EU imel okoli sebe le drugače misleče države in vlade….v AU , na HR, v v HU in v IT……..kućanistan pa bo še naprej svoje smrdeče sistemsko mafijske in udbaške pra sce in svi nje…..ajd….to je to….

 12. Gorazd pravi:

  Še bo preteklo vode preden se bo na Slovenskem zgodila sprava…

 13. bruh pravi:

  naslednje leto bo sistemsko mafijski enoumno rdeči otok v EU imel okoli sebe le drugače misleče države in vlade….v AU , na HR, v v HU in v IT……..kućanistan pa bo imel še naprej svoje smrdeče sistemsko mafijske in udbaške pra sce in svi nje…..ajd….to je to…

  in veste zakaj bo tako?……ker nikjer drugje, v nobeni od omenjenih držav niso totalitarne zverine (črne ali rdeče) zaklale toliko ljudi kot naši podivjani komunistični smrdeči partijazani in partijazanke….na žalost je vedno bolj jasno, tudi opranoglavim , da so “naši” le zverinske podivjane smrdeče ŽIVALI….ajd..

 14. bruh pravi:

  in spomnite se teh………..

  Delovna skupina za azil
  Mirovni inštitut
  Slovenska filantropija
  Amnesty International Slovenija
  Jadranski svet
  ADRA Slovenija
  Umanotera
  Humanitas
  SLOGA Platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč
  Delavska svetovalnica
  Slovenski center PEN
  Društvo novinarjev Slovenije
  Časopis za kr itiko znanosti
  Radio Študent
  Mesto Žensk
  Zavod Tri
  Forum za enakopravni razvoj
  ZDUS, Združenje dramskih umetnikov
  Gledališče Ana Monro
  Center FemA
  Pekarna Magdalenske mreže
  Organizacija za participatorno družbo
  Inštitut 8. marec
  Inštitut za politike prostora
  Sindikat Mladi plus
  PIC
  Društvo Odnos
  Društvo OVCA
  Društvo UP Jesenice
  Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa
  Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM
  Zavod APIS
  MITRA društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga
  KUD Apokalipsa
  Društvo za trajnostni razvoj Duh časa
  Familylab Slovenija
  Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice
  Andragoško društvo Slovenije
  Nomad dance Academy Slovenija
  Brain Store Project Sofija
  GLOSA, Sindikat kulture in narave Slovenije
  študentsko društvo Študentska Iskra
  Društvo za nenasilno komunikacijo
  Feministi čni pevski zbor Z’borke
  Lezbično feminist ična univerza
  Rdeče zore
  Nomad dance Academy Bulgaria
  Protestival
  Iniciativa mestni zbor
  UD Transformator

 15. re gornjim pravi:

  Pa poglejte in povejte tisti, ki ste “normalni”, če je pisanje rumenega bruha pisanje “normalnega”človeka ali debila? Cenzuri ali uredništvu pa so taki “komentarji” očitno všeč!.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo