Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Šesti blok Teša po nekajdnevni ustavitvi spet obratuje

Objavil 02. 12. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je zaradi okvare samodejno obstal v sredo zvečer, od danes zjutraj ponovno obratuje. V času zaustavitve je deloval četrti blok termoelektrarne, oskrba Slovenije z električno energijo je ves čas potekala nemoteno, so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Šesti blok se je v sredo samodejno ustavil zaradi odpovedi na krmilno zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite, so pojasnili v HSE. V omrežje so ga vnovič vključili danes zjutraj ob 8.21.

Teš 6, ki je poskusno začel obratovati maja 2015, je bil doslej že nekajkrat ustavljen. Prvič se je to zgodilo oktobra 2015, ko je prišlo do izpada 400-kilovoltnega daljnovoda na Podlogu, kar je povzročilo izpad prenapetostne zaščite na bloku šest. Naslednji izpad bloka se je zgodil maja lani, takrat je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata.

Načrtovana zaustavitev bloka 6 se je zgodila junija letos, ko se je Teš lotil sanacije iniciala razpoke na kolektorju ponovnega pregrevanja. Šlo je za popravilo iz garancije, katerega stroške je kril dobavitelj glavne tehnološke opreme za blok 6 Alstom.

Prav tako je bil ustavljen tudi oktobra letos zaradi odprave manjših garancijskih zahtevkov in izvedbe nujnih vzdrževalnih del.

Od začetka rednega obratovanja, od 25. junija 2015, je bila sicer razpoložljivost šestega bloka po podatkih HSE 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih letos pa 96,78-odstotna. S tem je bila po zagotovilih lastnika Teša primerljiva z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti.

Blok 6 je v prvih 11 mesecih letos proizvedel 2976 gigavatnih ur električne energije, največ januarja, in sicer 350 gigavatnih ur. Delež njegove proizvodnje v celotni proizvodnji skupine HSE je bil 45-odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23-odstoten. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Sodišče: Sberbank bo lahko uveljavljala poplačilo terjatev iz premoženja Agrokorja v Sloveniji
Finance: Igrišče za golf v Smledniku za skoraj 6 milijonov evrov kupila Sberbank
Novi predsednik uprave Luke Koper naj bi postal Andrej Božič
V prenovljeni prireditveni jahalnici Kobilarne Lipica prenovljena predstava Lipiške šole klasičnega …

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo