Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Unicef: Lani zaradi aidsa umrlo 120.000 otrok, mlajših od 14 let

Objavil 01. 12. 2017 pod kategorijo AFRIKA, FEATURED, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V svetu je lani zaradi vzrokov, povezanih z aidsom, umrlo 120.000 otrok, mlajših od 14 let, z virusom HIV pa se je vsako uro okužilo 18 otrok. Če se bo takšen trend nadaljeval, se bo do leta 2030 s HIV okužilo dodatnih 3,5 milijona mladostnikov, kažejo napovedi najnovejšega Unicefovega poročila o aidsu in otrocih.

Analiza demografskih trendov in novih podatkov o virusu HIV razkriva, da cilji za izkoreninjenje aidsa med otroki in mladostniki, ki so bili zastavljeni leta 2016 v okviru pobude 2020 Super-Fast-Track, ne bodo uresničeni, so ob svetovnem dnevu boja proti aidsu sporočili iz Sklada ZN za otroke (Unicef).

Do leta 2020 tako ne bo uspelo zmanjšati števila novih okužb med mladostniki in mladimi ženskami na manj kot 100.000 letno. Prav tako ne bo uspelo zagotoviti ustreznega zdravljenja 1,4 milijona otrok in milijona mladostnikov. Zajeziti ne bo uspelo niti prenosa okužbe s HIV z matere na otroka, pri čemer želijo zmanjšati število novo okuženih otrok pod 20.000 letno.

To ne bo uspelo, čeprav je bil na področju preprečevanja prenosa okužbe z matere na otroka v zadnjih letih dosežen znaten napredek. Od leta 2000 je bilo preprečenih približno dva milijona novih okužb med otroki, so sporočili iz Unicefa.

Odkrivanje okužb pri otrocih in zdravljenje zaostajata v primerjavi z odraslimi. Le 43 odstotkov dojenčkov, ki so bili izpostavljeni virusu HIV, je testiranih v priporočenih prvih dveh mesecih življenja.

Unicef je opozoril še, da je napredek na področju preprečevanja novih okužb z virusom HIV in izboljšanje testiranja ter zdravljenja med mladostniki prepočasen, kar je nedopustno. Samo lani je zaradi vzrokov, povezanih z aidsom, umrlo 55.000 mladostnikov, starih med 10 in 19 let, med njimi 91 odstotkov v Podsaharski Afriki.

“Nedopustno je, da je napredek na področju zaščite mladostnikov pred okužbo tako počasen in ogromno otrok še vedno umira zaradi aidsa,” je poudarila vodja Unicefovih programov za zaščito pred aidsom Chewe Luo. “Epidemija aidsa ni končana. Ostaja resna grožnja otrokom in mladostnikom, zato moramo in zmoremo narediti več, da jo izkoreninimo,” je dodala.

Na Unicefu za premagovanje vrzeli v boju proti aidsu predlagajo vlaganje v inovacije in njihovo uporabo, krepitev podpore in programov za otroke, podporo vladam pri zbiranju celovitih, razčlenjenih podatkov o testiranju in zdravljenju ter oblikovanju prilagojenih programov. Predlagajo tudi prednostno oskrbo mladoletnic v Podsaharski Afriki. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Evropski parlament danes o svoji sestavi po brexitu: število evropskih poslancev se bo po brexitu zm…
V napadu ZDA v Siriji ubitih prek 100 pripadnikov prorežimskih sil
Tonin že začel s svojo "kavno turnejo": po Zidanšku sta danes na vrsti Cerar in Janša, pot…
Sergej Lavrov: Širitev Nata na Balkan je evropski varnostni problem

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo