Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Na Knovsu tudi o libanonskem kemiku Michaelu Stephanu, ki je bil osumljen umora Jamnika, a ga je rešil “alibi” prijateljice!?

Objavil 30. 11. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, FEATURED, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA, SODSTVO. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je na današnji za javnost zaprti seji obravnavala problematiko zagotavljanja varnosti zaposlenih in varovanja tehnologij na inštitutih, ki se ukvarjajo s posebnimi, tudi za tuje države zanimivimi tehnologijami. Pri tem je komisija posebno pozornost namenila Kemijskemu inštitutu.

Kemijski inštitut se je nedavno po skoraj treh letih od umora tedanjega direktorja inštituta Janka Jamnika znova znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta. Po poročanju medijev je osumljenec 54-letni libanonski kemik Michael Stephan, ki je nekaj let sodeloval z inštitutom.

Stephan je bil tudi eden izmed osumljencev umora Jamnika, a mu je alibi zagotovila ena izmed sodelavk, ki je tudi sicer njegova dobra prijateljica. Sicer je bil za umor direktorja Kemijskega inštituta še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil. Zaenkrat še čaka na odločitev višjega sodišča.

“Posebej smo se ukvarjali s primerom Kemijskega inštituta, ki je v zadnjem času precej razburjal javnost,” je v izjavi po današnji seji Knovsa pojasnil njegov predsednik Branko Grims (SDS). Dejal je, da sta na inštitutu trenutno odprta dva postopka: “Eden je povezan z umorom, ki bo sedaj doživel epilog v roku dveh tednov na višjem sodišču.”

Drugi postopek se je po Grimsovih besedah začel letošnjega oktobra in je zaradi njega ena oseba priprta. “Zanimivo pa je, da so te osebe med seboj prepletene tudi v minulem dogajanju,” je izpostavil Grims. Takšen primer po mnenju predsednika Knovsa nedvomno odpira vprašanje varnosti zaposlenih in varovanja tehnologij.

“Izkazalo se je, da seznam tehnologij ni popoln in da je v nekaterih primerih tudi sama policija morala opozoriti nekatere institucije, tudi take, ki so v celoti v javni lasti, da je potrebno zagotoviti zasebno varovanje in vse druge ukrepe,” je izpostavil Grims. Dodal je, da je po drugi strani takšno varovanje tudi naloga Sove in v skrajnem primeru kriminalistične policije.

Grims je pojasnil, da Knovs v primeru Kemijskega inštituta zaenkrat ni mogel pridobiti vseh informacij, a jih bo. “Se pa je izkazalo, da za nekatere primere, ki najbolj razburjajo javnost – recimo vprašanje, zakaj nekateri osumljenci, ki se zdaj ponovno pojavljajo v drugi zgodbi, niso bili ustrezno preverjeni prvič – ni bilo podanih nobenih formalnih razlogov, ki bi jih komisija lahko razdelala,” je dejal.

Vse to po Grimsovih besedah odpira vprašanje zaupanja v institucije. Kot je še poudaril, je bilo enotno mnenje Knovsa, da morajo institucije v celoti opraviti svoje naloge in postoriti, da se njihov ugled povrne, tudi ugled Kemijskega inštituta. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Kriminalisti kot osrednjo tarčo hudodelske združbe, ki naj bi se ukvarjala s prostitucijo določili G…
Tomaž Lisec: Vlada ne spoštuje lastnih zakonov tudi na področju pogrebne in pokopališke dejavnosti
Velika Britanija in Evropska komisija dosegli dogovor glede brexita
Močan veter že povzroča težave, ponekod podrta drevesa ovirajo promet

6 komentarjev za “Na Knovsu tudi o libanonskem kemiku Michaelu Stephanu, ki je bil osumljen umora Jamnika, a ga je rešil “alibi” prijateljice!?”

 1. Lepena pravi:

  Spustite dr. Noviča na svobodo in končno vzpostavite pravno državo, ki ne bo zapirala nedolžnih!!!

 2. Zvonko pravi:

  Tale pa je res kot kakšen evil guy iz filma o James Bondu… ne bi ga rad srečal na samem kje v temi…

 3. bruh pravi:

  kaj boste spoznali ali sprejeli dejstvo, da so VSI, čisto vsi državni kadri zaposleni na sodišču v mafijankovićevem okrožju , vsi, čisto VSI navadni kućanovi enoumno vzgojeni mafijsko/ideološko/volilno disciplinirani smrdeči NESTRPNI rdeči pra sci in svi nje?

 4. Renato pravi:

  FREE Milko Novič!!!

 5. Konrad pravi:

  Žalostna podoba mafijske Slovenije: doktorji znanosti po zaporih, morilske klobučarje pa pustijo na prostosti. Narobe svet!

 6. bruh pravi:

  konrad, ne le na prostosti…….tudi zaposlijo jih kot državne kadre in jih rdeći omladinci tipa mekina dnevno oblizujejo in hvalijo…..aj

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo