Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Dr. Milan Zver v Evropskem parlamentu gostil konferenco Digitalizacija v izobraževanju

Objavil 29. 11. 2017 pod kategorijo EVROPSKI PARLAMENT, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Dr. Milan Zver je v sklopu dogodkov, ki so potekali v tednu Vseživljenjskega učenja v četrtek, 23. novembra, v Evropskem parlamentu gostil konferenco Digitalizacija v izobraževanju.

Na konferenci so povabljeni razpravljali o številnih temah od dostopa do izobraževanja, varovanja podatkov do diverzifikacije internetnih storitev in odprtih izobraževalnih virov.

Dr. Zver je v pozdravnem nagovoru poudaril, da ima “Open source” v izobraževanju zelo velik potencial in bo imel v prihodnosti veliko vlogo. Dodal je, da “naraščajoči stroški izobraževanja študentom onemogočajo dostop do kakovostnega izobraževanja”. Na ta zaskrbljujoči trend je dr. Zver opozoril tudi v Poročilu, ki ga je pripravil o nadaljnjem akademskem izobraževanju in izobraževanju na daljavo v okviru evropske strategije za vseživljenjsko učenje v Evropskem parlamentu. V svojem poročilu je dr. Zver pozval Komisijo, naj razvije varno in integrirano platformo za učenje, namenjeno in brezplačno ponujeno evropskim izobraževalnim ustanovam, ter tako spodbudi uporabo e-učenja v Evropski uniji.

Zanimanje za potencial “Open source” se povečuje tudi zaradi naraščajočih cen učbenikov, čeprav tradicionalno objavljeni učbeniki ostajajo norma v visokem šolstvu. Po podatkih vladnega urada ZDA za nadzor javne porabe so se stroški  učbenikov med letoma 2002 in 2012 povečali za 82%.

Trenutno najbolj polemična tema v današnjem, Web 2.0 svetu, je zasebnost in varovanje osebnih podaktov. Kot je dejal dr. Zver ima Evropa eno najbolj restriktivnih pravnih ureditev na področju zasebnosti na svetu, toda kljub temu se še vedno povečujejo primeri kršitve zasebnosti. Kot smo videli v preteklih letih, lahko pomanjkanje varstva zasebnosti uniči življenje ljudi, spremeni rezultate volitev in ustvarja resne težave v vsakdanjem življenju naših državljanov.

Ob tem pa je dr. Zver tudi opozoril, da lahko restriktivna ureditev zasebnosti zavira delovanje pristojnih organov v boju proti terorizmu. Vsi večji teroristične napadi so bili načrtovani s pomočjo storitev šifriranja, ki so omogočile, da jih varnostne službe in organi za boj proti terorizmu niso pravočasno preprečili. To je vsekakor izziv, na katerega bo morala Evropa odgovoriti.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Dr. Milan Zver na mednarodni konferenci Varnost in demokracija: "Svoboda in varnost sta komplem…
CDU kanclerke Merklove za veliko koalicijo s SDP, Schulz v zvezi s tem že nekoliko omilil svoje stal…
Poljska bo preiskala zavržno dejanje s plakati evropskih poslancev na vislicah
Dr. Milan Zver v Evropskem utripu: o odboru Pana in obravnavi pranja denarja v NLB, o proračunu za E…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo