Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Zdaj pa izberite: v dolgoletnem zakonu se vam lahko zmeša, a pomaga proti demenci

Objavil 30. 11. 2017 pod kategorijo FEATURED, LAJF, PARTNERSKI ODNOSI & DRUŽINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Zakonsko življenje je za marsikoga lahko resen preizkus za njegovo duševno zdravje, a staranje s partnerjem lahko zmanjša tveganje za demenco, ugotavljajo britanski psihiatri po obsežni študiji več kot 800.000 ljudi iz več držav.

Ugotovili so, da samsko življenje poveča možnost alzheimerjeve bolezni in drugih vrst demence za 40 odstotkov. Prav tako se povečajo možnosti za bolezen za vdovce po dolgotrajni zvezi – za 20 odstotkov. Zanimivo pa, da tisti, ki so se ločili v starih letih, niso imeli povišane možnosti razvoja demence.

V študiji so enako obravnavali tako formalno poročene kot neporočene pare; pomembno je bilo predvsem skupno življenje, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja raziskave Andrew Sommerlad iz londonskega univerzitetnega kolidža (UCL), ki so jo objavili v znanstveni reviji Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

V raziskavi so uporabili podatke 15 prejšnjih študij skupno 812.000 posameznikov iz več držav. Večina jih je bila sicer iz Švedske, pa tudi iz Francije, Nemčije, Kitajske, Japonske, ZDA in Brazilije. Rezultati so pokazali, da ni večjih odstopanj med različnimi državami.

Ker je bila metodologija študije opazovalna, znanstveniki niso mogli ponuditi jasnih vzrokov, zakaj so rezultati takšni, kot so. Se pa ponujajo vsaj tri medsebojno kompatibilne razlage, je povedal Sommerlad. “Gre za bolj zdrav način življenja – boljšo skrb za fizično zdravje, prehrano, razgibavanje – pa tudi za družbeno stimulacijo, ko imaš partnerja za pogovor,” je povedal.

Prve raziskave so pokazale, da ljudje, ki živijo sami, umirajo mlajši, hitreje podležejo, če zbolijo za rakom in so tudi sicer slabšega zdravja. Še večja pa je “razlika v demenci”, zaradi česar raziskovalci menijo, da ima življenje z nekom neposredne dobrobiti tudi za možgane.

Drugi faktor je lahko izjemen stres, ki pride z izgubo dolgoletnega partnerja, kar očitno vpliva na nevrone v hipokampusu, kjer so glavni živčni centri za spomin, učenje in čustva. To bi lahko pojasnilo to, da imajo ovdoveli večjo možnost razvoja demence, ne pa tudi ločeni, menijo raziskovalci.

Nenazadnje pa obstaja tudi možnost, da imajo nekateri, ki niso poročeni – še posebej v družbah, kjer je skupno življenje prevladujoča norma – že tudi sicer kognitivne težave.

Znanstveniki se bodo zdaj usmerili v raziskave, kako te rezultate prevesti v strategije za preprečevanje demence, še navaja AFP. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Snežna pravljica z napako: na zahodu Avstrije in v Švici zaradi obilnega sneženja več vasi nedostopn…
Na Otoku razkrili nove podrobnosti o majski poroki princa Harryja
Žalost v danski kraljevi palači; v 83. letu starosti je umrl princ Henrik
V Las Vegasu za valentinovo dovoljenje za poroko že na samem letališču

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo