Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

WHO: V nekaterih državah vsako deseto zdravilo slabo ali ponarejeno

Objavil 29. 11. 2017 pod kategorijo LAJF, ZDRAVJE. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

V državah z nizkimi in srednjimi prihodki je vsako deseto zdravilo slabe kakovosti ali ponarejeno, je pokazala nova raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Poročila o tovrstnih zdravilih se v večini primerov nanašajo na antibiotike in zdravila proti malariji.

Ljudje torej jemljejo zdravila, ki sploh ne zdravijo ali preprečujejo bolezni. “To ni le zapravljanje denarja posameznikov in zdravstvenih sistemov, ki te proizvode kupijo, podstandardna ali ponarejena zdravila lahko povzročijo resne bolezni ali celo smrt,” poudarjajo pri WHO.

Organizacija je vladna poročila o teh zdravilih začela zbirati leta 2013 in od takrat prejela približno 1500 prijav. Zdravila obsegajo najrazličnejša področja delovanja, od zdravljenja raka do kontracepcije, največ pa se jih nanaša na antibiotike in antimalarike.

Proizvodi niso omejeni na draga zdravila ali dobro poznane znamke ter jih je v skoraj enaki meri najti med generičnimi in patentiranimi zdravili.

“Številni od teh proizvodov, kot so antibiotiki, so nujni za preživetje in dobrobit ljudi,” je opozorila predstavnica WHO Mariangela Simao. PoleG tega podstandardna in ponarejena zdravila nimajo zgolj “tragičnega učinka” na posameznike, ampak predstavljajo tudi grožnjo na področju odpornosti proti mikrobom, je dejala.

Večino poročil o tovrstnih zdravil, 42 odstotkov, je WHO zabeležil v Afriki. 21 odstotkov jih prihaja z območja obeh Amerik, prav tako 21 odstotkov pa iz Evrope. A kot opozarjajo, gre najverjetneje za le majhen del problema. Delež poročil z nekaterih območjih, denimo Zahodnega Pacifika in Jugovzhodne Azije, je namreč izjemno majhen.

V torek objavljena raziskava navaja tudi ocene univerze v Edinburghu, po katerih zaradi pljučnice letno umre najmanj 72.000 otrok, ki naj bi prejeli podstandardne ali ponarejene antibiotike. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Tina Maze v blagoslovljenem stanju: potrdila je, da s partnerjem pričakujeta naraščaj
Mineva 100 let od smrti francoskega sociologa in filozofa Durkheima
35-letnik Avstrijec zaradi nacističnih tetovaž za 30 mesecev v zapor; doma pa še muzej s slikami &qu…
V gejevskem nočnem klubu Butterfly na Tenerifih gostje "poleteli" v klet; najmanj dva z re…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo