Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Novi predsednik uprave Luke Koper naj bi postal Andrej Božič

Objavil 28. 11. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Novi predsednik uprave Luke Koper naj bi postal Andrej Božič, je danes poročala televizija Planet TV. Na izredni skupščini 28. decembra bodo odločali o nezaupnici upravi, dan kasneje se bo sestal nadzorni svet družbe. Božič je bil do avgusta letos generalni direktor Steklarne Hrastnik.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja z večinskim deležem Luke Koper, Božiča vidijo kot enega najboljših slovenskih menedžerjev, je poročala televizija.

Božič je bil generalni direktor Steklarne Hrastnik od začetka leta 2010 do avgusta letos, ko ga je na čelu steklarne nasledil Peter Čas. Božič se je usmeril v strateški razvoj steklarne in je zadolžen za pridobivanje potencialnih vlagateljev in iskanje prevzemnih tarč ter združevanj s konkurenčnimi podjetji.

Iz Steklarne Hrastnik so po objavi Planet TV sporočili, da “Andrej Božič ni v nobenem uradnem postopku za prevzem funkcije predsednika uprave Luke Koper” in da “ostale špekulacije težko komentiramo”.

Božič ima svetovalno podjetje BB Consulting. Kot je navedeno na spletni strani te družbe, je kariero začel kot vodja prodaje za 40 različnih svetovnih tržišč v podjetju Videm Krško, uspešno je izpeljal številna prestrukturiranja, sanacije in startup projekte tako v Sloveniji kot v tujini. Prevzel je sanacijo Tovarne papirja Goričane, v globalnem podjetju ABB je bil odgovoren za Slovenijo in Srbijo. Saniral je skupino Iskra ERO, vodil skupino Droga in saniral nemško podjetje Mondi Raubling GmbH, ki je del multinacionalne skupine Mondi.

Delničarji Luke Koper bodo na izredni skupščini odločali o nezaupnici predsedniku uprave Dragomirju Matiću ter članoma uprave Ireni Vincek in Andražu Novaku. Dan kasneje se bo sestal nadzorni svet in, kot je v petek povedal predsednik nadzornikov Rado Antolovič, obravnavali “posledice” skupščine.

Točko predlaga nadzorni svet, in sicer zaradi ugotovitev posebne revizije poslov Luke z izvajalci pristaniških storitev (IPS), ki je ugotovila nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem na področju sodelovanja z IPS.

V SDH so v petek povedali, da predlog nezaupnice podpirajo. Kot so poudarili, že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti poslovanja v Luki Koper, zato so na skupščini tudi predlagali posebno revizijo poslov z IPS. Poročilo kaže na “pomembne neskladnosti in pomanjkljivosti v poslovanju družbe, zaradi česar je bila edina poslovna in logična odločitev nadzornega sveta, da na dnevni red uvrsti glasovanje o nezaupnici”, so zapisali.

Svet delavcev Luke Koper je sicer v ponedeljek soglasno podprl delo “vsake uprave, ki dela v dobro družbe in zaposlenih”. Predsednik sveta Mirko Slosar je podporo sedanji upravi utemeljil z dobrimi rezultati, ki po njegovih navedbah vključujejo tudi položaj zaposlenih pri IPS. Slosar je poudaril, da je uprava v prihodnjih treh letih nameravala na novo zaposliti več kot 500 ljudi, a naj se s tem ne bi strinjal nadzorni svet.

Med kandidati za predsednika uprave se je v medijih omenjal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki pa je v ponedeljek na družbenem omrežju Twitter objavil, da ni “kandidat za Luko Koper”, in dodal, da je državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, kjer je zadolžen za največji infrastrukturni projekt drugi tir. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Finance: Igrišče za golf v Smledniku za skoraj 6 milijonov evrov kupila Sberbank
Na črni petek stavka pri Amazonu v Nemčiji in Italiji
"Več kot trošiš, manj živiš": Dan brez nakupov kot odgovor na potrošniško mrzlico črnega p…
Šesti blok Teša po nekajdnevni ustavitvi spet obratuje

1 odgovor za “Novi predsednik uprave Luke Koper naj bi postal Andrej Božič”

  1. andrej pravi:

    Z Luko se igrajo, ker ni nobenega razloga, da se menja uprava, ki ima takšne rezultate. In to naj b i bilo korporativno upravljanje. Seveda Madžarom morajo kaj dati, za sebe pa so že poskrbeli. Ljudje, zganite se….

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo