Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Pohorska vzpenjača v šestih desetletjih prepeljala 18 milijonov potnikov

Objavil 26. 11. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, TURIZEM. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Krožna kabinska žičnica Pohorska vzpenjača je te dni dopolnila 60 let delovanja. V tem času je postala nepogrešljiv del prevozne oziroma turistične infrastrukture v Mariboru ter eden od simbolov mesta. V šestih desetletjih je po podatkih sedanjega upravljavca prepeljala že blizu 18 milijonov potnikov.

Kot prvo gondolsko žičnico v Sloveniji in takratni Jugoslaviji, pa tudi na Balkanu, so Pohorsko vzpenjačo uradno odprli 24. novembra 1957.

“Izgradnja vzpenjače je bila pomembna pridobitev za Maribor in tudi širše. Omogočila je številnim smučarjem hitrejši in lažji dostop do smučišč na Pohorju, veliko je tudi prispevala k razvoju poletnega in zimskega turizma,” je v prispevku za časnik Večer izpostavil nekdanji mariborski župan Alojz Križman.

V 60 letih je Pohorska vzpenjača doživela tako organizacijska kot lastniška preoblikovanja in različne posodobitve. Sedanja krožna kabinska žičnica je bila zgrajena decembra 2009, potem ko se je na stari poleti podrl eden od stebrov.

Po stečaju Športnega centra Pohorje pred tremi leti je upravljanje z vzpenjačo in drugimi žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju prevzelo javno podjetje Marprom. Kot so tam povedali za STA, so v prvih desetih mesecih letošnjega leta prepeljali z vzpenjačo nekaj več kot 412.000 potnikov. Pozimi služi predvsem smučarjem, poleti pa pohodnikom in gorskim kolesarjem.

Na vzpenjači je trenutno 64 osemsedežnih kabin, ki od spodnje do zgornje postaje, med katerima je 714 metrov višinske razlike, potujejo približno deset minut. Hitrost vožnje znaša od 4,5 do 6 metrov na sekundo, največja zmogljivost je prevoz 1980 potnikov na uro.

Visok jubilej Pohorske vzpenjače bodo slovesno obeležili predvidoma decembra, ko bodo odprli prenovljeno ploščad ob spodnji postaji. Mariborska občina se je namreč letos lotila celovite prenove tamkajšnjega avtobusnega postajališča, kjer poslej ne bo več mogoče parkiranje vozil. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Na navtičnem sejmu v Amsterdamu tudi 20 slovenskih podjetij
Tuji vlagatelji v Sloveniji opozarjajo na zapleteno birokracijo in velika davčna bremena
Družba Kolosej-zabavni centri v stečaj
"Več kot trošiš, manj živiš": Dan brez nakupov kot odgovor na potrošniško mrzlico črnega p…

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo