Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Dr. Milan Zver: “Potrebujemo fleksibilen šolski sistem, ki se bo odzival na potrebe gospodarstva in trga dela.”

Objavil 21. 11. 2017 pod kategorijo EVROPSKI PARLAMENT, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Evropski poslanec, dr. Milan Zver, se je danes na povabilo Skupnosti višjih strokovnih šol, kot častni gost udeležil okrogle mize, ki je bila organizirana v okviru Evropskega tedna poklicnih spretnosti.

V razpravi o višješolskem izobraževanju kot konkurenčni prednosti so sodelovali še predsednik Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije Alojz Razpet, vodja projektov Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije Alicia-Leonor Sauli-Miklavčič, strokovna koordinatorica specialistka v oddelku za kadrovske zadeve pri Pošti Slovenije, d. o. o., Barbara Draksler Galičič, ravnatelj Višje strokovne šole Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana Drago Zupančič in diplomant Višje strokovne šole Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana Dejan Debelak.

Dr. Milan Zver je na okrogli mizi spomnil, da je že kot minister za šolstvo in šport aktivno sodeloval pri umestitvi višjih strokovnih šol, ki so do tedaj še imele nekoliko nedoločen status.

Evropski poslanec se je strinjal s svojimi sogovorniki, da so se višje strokovne šole izkazale kot zelo dober del slovenskega izobraževalnega sistema, saj »so zelo dobro vpete v samo gospodarstvo in producirajo nekaj kar trg dela sprejema in potrebuje«.

V nekaj več kot desetih poročilih, ki jih je dr. Zver do sedaj pripravil v Evropskem parlamentu, ugotavlja, da je velik razkorak med produkcijo šolskega sistema in potrebami trga dela. Evropski poslanec je poudaril, da je bilo »v Evropi še lansko leto okoli 4,5 milijona mladih brezposelnih, medtem ko je bilo istočasno na voljo več kot 2,5 milijona prostih delovnih mest, ki jih nismo bili sposobni pokriti z ustreznimi kadri, ki bi imeli ustrezne veščine in kompetence« ter dodal, da prav zaradi tega Evropska unija usmerja svoje napore v zmanjševanje prepada.

Organizatorji so dr. Zvera kot stalnega poročevalca za Erasmus+ program prosili za mnenje o uspehu programa, ki se ga vsako leto udeleži čedalje več mladih. Dr. Zver je menil, da se je v »30 letih program razvijal in spreminjal ter postal »sinonim za nekaj dobrega« ter poudaril, da bi se s povečanim proračunom lahko študijska in delovna mobilnost še povečala. »Gre za najboljšo investicijo, ki je pomembna za prihodnost EU«.

V razpravi so se lotili tudi pomembne teme prenove izobraževalnih programov, ki bi morale biti v skladu s pričakovanji delodajalca. Dr. Zver je pozdravil tak način razmišljanja, a žal opaža, da so pri nas take prenove še vedno preveč birokratske, ter zato dolgotrajne in zamudne. » Potrebujemo čimbolj fleksibilen sistem, prenova pa bi morala postati permanenten proces«, je izpostavil, in še menil, da bi moral šolski sistem postati bolj odziven glede na potrebe sodobnega časa.

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Trump in Putin se strinjata, da za Sirijo ne obstaja "vojaška rešitev"
VS ZN najstrožje obsodil trgovino z ljudmi in jo označil za zlo
Schulz je za pogovore z Merklovo, a vstop v koalicijo ostaja še odprt
Arabske države pozivajo ZDA, naj prekličejo odločitev glede Jeruzalema kot prestolnice Izraela

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo