Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Vrnitev suženjstva na velika vrata: posnetek trgovine z ljudmi v Libiji povzročil ogorčenje po vsem svetu

Objavil 18. 11. 2017 pod kategorijo AFRIKA, BLIŽNJI VZHOD, EVROPA, FEATURED, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ameriška televizija CNN je ta teden objavila video posnetek, ki prikazuje, kako se migrante iz Podsaharske Afrike prodaja kot sužnje na tržnicah v Libiji. Mlade moške prodajajo na dražbi kot delavce na kmetijah. Posnetek je sprožil izraze ogorčenja s strani Afriške unije, ki zahteva pregon takšnega “odvratnega” početja “iz nekega drugega časa”. Ogorčeni pa so tudi v človekoljubnih organizacijah širom sveta.

Na posnetku je med drugim videti dva mlada moška, ki ju neznani dražitelj na koncu proda za skupno 800 ameriških dolarjev. “Človek na prodaj za 400 dolarjev,” so zapisali na CNN. Po dražbi so se njihovi novinarji srečali z obema prodanima moškima, a sta bila tako prizadeta in prestrašena, da sploh nista mogla govoriti.

Takšne dražbe naj bi potekale na najmanj devetih krajih v Libiji. Dokazno gradivo je CNN predal libijskim oblastem, ki so obljubile, da bodo zadevo preiskale.

“Te sodobne suženjske prakse je treba prekiniti,” je po današnjem poročanju BBC News povedal predsedujoči Afriški uniji, gvinejski predsednik Alpha Conde. “Afriška unija bo zato uporabila vsa orodja, ki jih ima na voljo,” je dodal.

Že aprila je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sporočila, da ima dokaze o suženjstvu v Libiji. Njihov predstavnik v Libiji Othman Belbeisi je takrat za BBC povedal, da je cena ljudi odvisna od njihovih sposobnosti. “Če recimo znaš pleskati ali polagati ploščice, si dražji,” je povedal.

Nemirna Libija je pomembna tranzitna točka za migrante, ki iz političnih ali ekonomskih razlogov množično zapuščajo države Podsaharske Afrike in poskušajo priti v Evropo. Pri tem številni pristanejo v rokah tihotapcev ljudi, od katerih so povsem odvisni. To se je še posebej pokazalo po tem, ko so libijske oblasti ob podpori Evropske unije okrepile prizadevanja za zaustavitev migrantskega toka preko Sredozemskega morja.

Združeni narodi so pred dnevi opozorili, da je to sodelovanje EU z libijskimi oblastmi nehumano. EU pomaga libijskim oblastem pri prestrezanju migrantov na morju in jih nato vrača Libiji. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Ameriški "zdravniški" pedofil, ki je zlorabljal telovadke, najmanj za 40 let v zapor
Kako je propadel "zadrski Berlusconi": zgubil je TV, časopis, NK Zadar, stanovanje in avto…
Kako naši sosedje berejo slovenske MSM: "Hrvati zdaj »za jajca« držijo ves Balkan!"
Lavrov označil rusko vmešavanje v ameriške volitve za "blebetanje"

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo