Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Da Vincijeva slika Kristusa prodana za rekordnih 450 milijonov dolarjev

Objavil 16. 11. 2017 pod kategorijo FEATURED, POPI, SLIKARSTVO & DRUGA UMETNOST. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Slika Kristusa, naslovljena Salvator Mundi, ki naj bi jo pred približno 500 leti naslikal Leonardo da Vinci, je bila v sredo na dražbi v New Yorku prodana za 450,3 milijona ameriških dolarjev, s čimer je postavila rekord v najvišji ceni za umetniško delo, prodano na dražbi.

Leonardo da Vinci je umrl leta 1519 in danes je ohranjenih nekaj manj kot 20 njegovih slik. Slika Salvator Mundi oz. Odrešenik sveta, ki naj bi nastala malo po letu 1505, naj bi bila edina v zasebnih rokah. Prikazuje Jezusa Kristusa z eno vzdignjeno roko, medtem ko v drugi drži stekleno kroglo.

Novega lastnika je dobila po 19 minutah napetega zviševanja ponudb. V do zadnjega kotička napolnjeni dvorani so se razlegli vzkliki in ploskanje, ko so po začetni ceni 75 milijonov dolarjev ponujene denarne vsote začele dosegati izjemne zneske in se končale s “spopadom” dveh tekmecev na telefonski zvezi.

Na koncu je slika dosegla ceno 450 milijonov dolarjev, skupaj s premijo pa bo moral kupec zanjo odšteti 450,3 milijona. Dražbena hiša Christie’s ni želela razkriti identitete kupca, sporočili so le, da so ponudbe prihajale iz “vseh koncev sveta”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oljna slika velikosti 65 krat 45 centimetrov naj bi nekoč pripadala angleškemu kralju Karlu I., potem ko naj bi bila prvotna ustvarjena za francosko kraljevo družino. V Anglijo naj bi jo s sabo prinesla hčerka francoskega kralja Henrietta Maria, ko se je leta 1625 poročila z angleškim monarhom.

Slika je bila leta 1958 na dražbi v Londonu prodana za zgolj 45 funtov. Takrat je veljala za delo enega od sledilcev da Vincija, ne pa za njegovo lastno umetnino. Za več let se je nato za njo izgubila sled, nakar se je znova pojavila leta 2005 in bila deležna velikega zanimanja kot “izgubljeni Leonardo”.

Pred sredino dražbo je bila v lasti ruskega zbiralca in milijarderja Dmitrija Ribolovleva, ki jo je maja 2013 od švicarskega trgovca z umetninami Yvesa Bouiverja kupil za 127,5 milijona dolarjev. Bouvier je sliko le nekaj dni pred tem na dražbi hiše Sotheby’s kupil za 80 milijonov dolarjev.

Slika je bila deležna večjih popravkov in nekateri so po pisanju britanskega BBC še vedno prepričani, da ne gre za delo da Vincija. A v dražbeni hiši Christie’s vztrajajo, da je pristna in jo označujejo za eno največjih umetniških ponovnih odkritij ter “sveti gral” za poznavalce.

Z doseženo ceno je Salvator Mundi več kot podvojil dosedanjo rekordno ceno, ki jo je kaka umetnina dosegla na dražbi, ki jo je v New Yorku leta 2015 s 179,4 milijona dolarjev dosegla slika Ženske iz Alžira Pabla Picassa.

So pa v zasebnih prodajah slike dosegale tudi višje cene od Picassove. Slika Paula Gaugina Nafea Faa Ipoipo (Kdaj se boš poročila) je bila denimo februarja 2015 prodana za 300 milijonov dolarjev. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Mamma Mia 2: Spet se pripravite na petje, ples, smeh in ljubezen!
Trump odgovoril Jay Z–ju: "Nezaposlenost med temnopoltimi strmo pada."
Direktorica mariborskega zavoda za turizem Urbančič Windischeva še vedno na prepihu
V streljanju na floridski srednji šoli najmanj 17 mrtvih, strelca prijeli

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo