Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Začelo se je sojenje nekdanjemu tajniku UM Boštjanu Brumnu za oškodovanje univerze, ki naj bi se zgodilo s “smučarskim turizmom”

Objavil 14. 11. 2017 pod kategorijo FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA, SODSTVO, ŠOLSTVO. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Na mariborskem sodišču se je danes začelo sojenje nekdanjemu glavnemu tajniku mariborske univerze, zdaj dekanu brežiške fakultete za turizem, Boštjanu Brumnu in še dvema soobtoženima za oškodovanje univerze. Narok je minil brez prvoobtoženega, ki je zaradi službene odsotnosti prosil za preložitev, a mu sodnica ni ugodila in sojenje vseeno začela.

PREBERITE ŠE TO
Malce nerodno: obdolženi dekan Boštjan Brumen sredi sodnih procesov predstavlja UM v tujini. Več TUKAJ.

Tožilka Katja Arnuš je tako prebrala obtožnico, v kateri Brumnu očita, da je kot takratni glavni tajnik v letih 2009 in 2010 zlorabil svoj položaj, ko naj bi neupravičeno odobril plačilo računov, s katerimi so si takratni najvišji predstavniki univerze, med njimi tudi rektor Ivan Rozman, skupaj s svojimi partnerji plačali smučarske počitnice na Kopah.

V pomoč pri oškodovanju univerze naj bi mu bila soobtožena – direktorica podjetja Proplus Bojana Sovič in takratni prokurist medtem že propadlega Uni Gostinstva Davor Račič, s katerima je družba Vabo, ki upravlja s smučarskimi in hotelskimi zmogljivostmi na Kopah, po mnenju tožilstva sklenila fiktivni sponzorski pogodbi v višini okoli 7000 evrov. Univerza je počitnice, na katerih so bili tudi gostje s Finske, plačala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del, ki so bila ocenjena na dobrih 22.000 evrov.

Vsi trije so na lanskem predobravnavnem naroku krivdo že zanikali, Brumen tako ni sprejel devet mesecev pogojne zaporne kazni v zameno za priznanje. Obramba je takrat skušala sodni senat pod vodstvom Vanje Verdel Kokol prepričati v nezakonitost pridobljene elektronske komunikacije, tokrat pa sta svoja zagovora podala le Sovičeva in Račič.

Precej daljša je bila prva, ki je zavrnila vse obtožbe tožilstva in jih označila za neutemeljene. Pojasnila je, da o kakršnemkoli smučanju sama ni vedela ničesar vse do policijske preiskave, ob tem pa podrobno razložila posle njenega podjetja z univerzo in okoliščine nastanka sponzorske pogodbe z Vabom, ki ena z drugo po njenih trditvah nimata nobene zveze.

Njeno podjetje Proplus je z univerzo, še pred tem pa z ministrstvom za visoko šolstvo sodelovalo že dalj časa na področju načrtovanja investicij in investicijskega vzdrževanja. Med drugim je v tistem obdobju za Univerzo v Mariboru pripravljalo novelirani načrt investicij za obdobje med letoma 2008 in 2012.

Sprva so univerzi sicer res izstavili račun za 7400 evrov, pozneje pa se je ta zaradi dodatnih opravil dvignil. Da je to še vedno ugodna cena, je Sovičeva danes dokazovala z mnenjem izvedenca gradbene stroke Slavka Bunderle, ki je opravljene storitve ocenil na okoli 24.000 evrov.

Sovičeva je zavrnila trditve tožilke o tem, da je bila sponzorska pogodba z Vabom samo del načina poplačila univerzitetnega “team buildinga”, saj da ona o tem z Brumnom in direktorjem Vaba Boštjanom Paradižem nikoli ni govorila. Se je pa s Paradižem dogovorila za sponzoriranje ene od prireditev v Prevaljah, saj so si v tistih, za gradbene posle zahtevnih časih, prizadevali na Koroškem pridobiti nove posle.

Veliko bolj redkobeseden je bil danes Račič, ki je prav tako zavrnil kakršnokoli krivdo in dejal, da se ne spomni konkretnega posla, prav tako pa, da ni odločal o plačevanju računov, saj da je bila to pristojnost direktorja podjetja, ki je bilo del takratne znane univerzitetne hobotnice v Mariboru.

Ob tem je še pripomnil, da si želi čim prejšnjega zaključka postopka, zaradi katerega je še vedno v osebnih, poslovnih in zdravstvenih težavah.

Sodnica se je danes odločila nekoliko pospešiti postopek, zato je nadaljevanje obravnave, ko bo pred njo moral stopiti tudi Brumen, razpisala za 19. december. Takrat bodo zaslišane tudi prve priče, med njimi nekdanji rektor Rozman, nato pa je za januar in februar razpisala še štiri obravnave. Na eni od njih bodo preko videokonference pričali tudi trije finski gostje smučarskega druženja. (sta/ured)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Stavke po Cerarjevih zagotovilih ne bodo povzročile kaosa v državi
Janez Janša: Štruklju se kolca po standardu, ki je bil pod vlado pod vodstvom stranke SDS!
Mladi Slovenci iščejo znanje, ki jih bo pripeljalo do služb; informativni dnevi napolnili fakultete …
Mladi dobro prisluhnite SDS: po predlogu zakona bi lahko najeli prazna državna stanovanja po neprofi…

4 komentarji za “Začelo se je sojenje nekdanjemu tajniku UM Boštjanu Brumnu za oškodovanje univerze, ki naj bi se zgodilo s “smučarskim turizmom””

 1. Danilo pravi:

  Tile akademiki so najhujši lopovi, ker se skrivajo za svojimi titulami in skoraj nihče ne misli, da bi ti znali krasti in izkoriščati bonitete. A oni to počno redno in sistematično.

 2. Konrad pravi:

  Kaj hočemo, Slovenci pač radi smučamo, a nerodno je, če to počnemo na davkoplačevalske stroške, a ne da Brumen?

 3. bruh pravi:

  poglejte na hrvaško, kjer so mednardoni visoki in POŠTENi sodniki morali javno jasno ZAPISATI, da so rdeči titoistični sodniki na hrvaškem navadni legalizirani politični smrdeči MAFIJAĆI…..ajd…sodniki in tožilci kot legalizirani MAFIJAČI….a ni to blazno….celo na hrvaškem , če si drugače misleči moraš blazno paziti na rdeče mafijske udbaške pra sce in svi nje zaposlene v državni upravi…..grozno…..

 4. raft pravi:

  Če je lopov mu predlagam, da v vsaki svoji obrambni potezi 100% prekopira dejanja ljubljanskega čobana.

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo