Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Zbornik Bioscience s ponovnim opozorilom človeštvu; znanstveniki opozarjajo na vse hujše grožnje okolju

Objavil 14. 11. 2017 pod kategorijo LAJF, NARAVA, ZANIMIVOSTI. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Več kot 15.000 znanstvenikov z vsega sveta je objavilo posodobitev “opozorila človeštvu”, ki so ga njihovi predhodniki in tudi aktualni podpisniki izdali pred 25 leti z namenom opozoriti na vse hujše grožnje okolju. Kot so poudarili, so težave, ki pestijo planet, danes precej večje, zato so pristojne pozvali, naj okrepijo okoljevarstvena prizadevanja.

Izvirno različico dokumenta je leta 1992 podpisalo 1700 strokovnjakov. Njeno posodobljeno izvedbo so v ponedeljek objavili v zborniku Bioscience, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Okoljski strokovnjaki in drugi znanstveniki so opozorili predvsem na visoke izpuste ogljikovega dioksida, netrajnostno kmetovanje, sečnjo gozdov, pomanjkanje pitne vode in izumiranje živih bitij v oceanih. “Vsi ti alarmantni trendi so drugo opozorilo človeštvu,” so navedli.

Kot problematično so izpostavili tudi rast svetovnega prebivalstva, ki je bila v 25 letih 35-odstotna.

Podpisniki so predlagali 13 korakov, ki med drugim vključujejo opustitev fosilnih goriv, spodbujanje prehrane na bolj rastlinski osnovi, pravičnejšo porazdelitev svetovnega bogastva in širše dostopno kontracepcijo.

“Za preprečitev splošne bede in katastrofalne izgube biodiverzitete mora človeštvo izbrati okoljsko bolj trajnostne alternative obstoječim načinom poslovanja,” so še zapisali v dokumentu. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Odbor FDA: Uporabniki elektronskih cigaret IQOS niso nič kaj bolj varni pred boleznimi
Pred 75 leti v bitki za Stalingrad z zmago Rdeče armade pomemben preobrat v drugi svetovni vojni
Ljudje, ki se počutijo mlade v srcu, živijo dlje
Žalost v danski kraljevi palači; v 83. letu starosti je umrl princ Henrik

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo