Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Lastnica Mladine, finančna družba KB 1909, zaradi milijonskih dolgov razglasila prostovoljno likvidacijo

Objavil 14. 11. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, MEDIJI, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Delničarji zamejskega finančnega holdinga KB 1909 so na ponedeljkovi izredni skupščini potrdili sklep o uvedbi prostovoljne likvidacije, ki jo bo vodil prvi mož holdinga Boris Peric, poročata Delo in Primorski dnevnik. Kot ugotavlja Delo, je odločitev namenjena reševanju premoženja, ki je zadolženemu holdingu ostalo.

Kot navaja Delo, je sklep o prostovoljni likvidaciji manever, s katerim bodo skušali (delno) poplačati upnike, preostanek premoženja pa razdeliti med lastnike. Preprečili bi radi stečaj in nenadzorovano prodajo premoženja.

Skupščina je bila po pisanju Dela in Primorskega dnevnika novica burna, za predlog prostovoljne likvidacije so glasovali delničarji, ki predstavljajo 71 odstotkov kapitala, proti pa so bili predstavniki 29 odstotkov kapitala. Eden od delničarjev je za likvidacijskega upravitelja predlagal Edija Krausa, direktorja podjetja Julon, a predlog ni dobil zadostne podpore delničarjev.

Prostovoljno likvidacijo bo tako vodil prvi mož holdinga Peric. Kot je ta pred dnevi pojasnil za časnik Finance, gre za neke vrste lažjo obliko prisilne poravnave, ki jo poznajo v Italiji, in jim omogoča, da postopek likvidacije prekličejo.

KB 1909 se je v zadnjih letih sicer znašel v dolžniških težavah in pod pritiskom bank upnic, s prodajo premoženja pa mu je uspelo zmanjšati svoj dolg.

Peric je za Finance zagotovil, da premoženja družbe ne bodo več prodajali, saj naj bi bil postopek likvidacije namenjen prestrukturiranju dolgov. KB 1909 po njegovih navedbah bankam dolguje okoli 24 milijonov evrov, še za okoli osem milijonov pa ima poslovnih obveznosti.

KB 1909 je imela ali ima še v lasti manjše naložbe tudi v vrsti slovenskih podjetij, med drugim v DBS, Istrabenzu, Hranilnici Vipava, KDD, dobavitelju zdravstvene opreme Mark Medical, vpletena pa je bila tudi v finančne posle menedžerskih lastnikov ACH.

V zadnjih letih je iz precej naložb izstopila, med drugim iz Istrabenza in družbe Mark Medical, prodaja tudi svoj delež v DBS.

Še vedno pa je lastnica založniške družbe Distriest, ki ima v lasti nekaj več kot 57-odstotni delež v tedniku Mladina, poleg tega pa je v zamejstvu lastnica v nekaj podjetij s področja elektronike in živilske industrije, prisotna pa je tudi v Srbiji z družbo Consulting KB 1909.

Družba ima več kot 400 delničarjev, najpomembnejši pa je sklad Trinko, neprofitna fundacija slovenske skupnosti v Italiji. V preteklosti je bila med lastniki tudi NLB, a je iz lastništva izstopila. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Ministrstvo zaradi pravnomočne obsodbe sprožilo postopek razrešitve notarja Sikoška
Največji oksimoron 2018: Šarec bo z izdajalko Bajukove proslovenske misli Novakovo pod patronatom Mi…
SDS s predlogom zakona za stanovanja za mlade in mlade družine; plačane najemnine naj se štejejo v o…
Slovenija, raj za ekonomske migrante: v Ljubljano prišla spet nova skupina Eritrejcev

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo