Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Modeli iz SMC, SD, DeSUS in Levice se mečejo na zobe zaradi enega sirskega begunca, a hkrati na tisoče mladih Slovencev zapušča državo!?

Objavil 13. 11. 2017 pod kategorijo DRUŽBA, FEATURED, FOKUS, POLITIKA, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Poslanci Jan Škoberne (SD), Peter Vilfan(DeSUS), Miha Kordiš (Levica) in Jasna Murgel (SMC) so danes pozvali ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), naj v okviru svojih pristojnosti ustavi za torek načrtovan postopek deportacije sirskega begunca Ahmada Šamija. Po njihovem je Šamej eden najboljših primerov integracije beguncev.

Trije mušketirji in Ona pozabljajo na številne mlade Slovence, ki odhajajo v tujino

Število mladih, starih med 15 in 34 let, ki so se odselili iz Slovenije, se vsako leto povečuje. Če se jih je iz Slovenije leta 2011 izselilo 1466, se jih je že leto kasneje 2597. Leta 2013 se je iz Slovenije odselilo 2752 mladih, starih med 15 in 34 let, leta 2014 že 3214 mladih. Zadnji podatek, ki so ga zabeležili na SURS, pa je za leto 2015, ko se je iz Slovenije odselilo največ mladih do sedaj, in sicer kar 3689. Povečuje se tudi število najbolj izobraženih mladih, ki odhajajo v tujino, to je tistih z višješolsko in visokošolsko izobrazbo. Če se je leta 2011 iz Slovenije izselilo 238 mladih z višješolsko in visokošolsko izobrazbo, je bilo leta 2014 takšnih 496, zadnje leto, ki ga statistika SURS še zajema, to je leto 2015, pa že 581.

Škoberne je priznal, da je za danes sklicana izjava za medije eden zadnjih pozivov k razumu in humanosti. Vsi poslanci so se strinjali, da je Šamej eden najboljših primerov integracije v slovensko družbo. Ob tem so navedli njegove uspehe, med drugim se je v malo manj kot dveh letih v Sloveniji samoiniciativno naučil slovensko, sodeloval pri projektih ministrstva za kulturo, organiziral socialno pomoč in tudi drugače deloval proaktivno.

“Namesto da bi ga postavili kot zgled, ga pošiljamo stran. Če mi želimo pravično državo, se to ne sme dogajati,” je v današnji izjavi za medije dodal Škoberne.

Pozivu, da naj pristojni organi ponovno preučijo njegov primer, so se po besedah Murglove pridružili tudi poslanci SMC. “Ob tem želim izpostaviti, da je ravno ta primer in podobni priložnost, da razmislimo o naši integracijski politiki,” je dejala poslanka SMC in dodala, da je treba narediti več na integraciji.

Grims o primeru sirskega begunca: Kje sta zdaj pravna država in spoštovanje sodišč?

Poslanec SDS Branko Grims je v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, proti čigar deportaciji so se zavzeli tudi predstavniki vlade in koalicije, poudaril, da to ni v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča. Opozoril je še, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli. Grims se je vprašal, za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja, za koliko slovenskih sirot in za koliko zelo bolnih upokojencev so se levičarji na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom države Borutom Pahorjem zavzeli na tak način, “jih pripeljali v parlament, naredili iz tega vsedržavni problem”. Ko pa gre za migranta, ki je prišel v Slovenijo in prosil azil, a je evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, slovensko vrhovno sodišče pravnomočno odločilo, da se ga vrne na Hrvaško, ustavno sodišče pa zavrnilo ustavno pritožbo, takrat pa se napove sestanek vlade, pripelje se človeka v parlament, vzpostavijo se “izredne razmere”, je naštel poslanec. To po njegovih besedah pomeni, da “je nekaj hudo narobe”. Spomnil je, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal. “Kje je zdaj pravna država – spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla,” je dejal. “S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje,” je prepričan poslanec SDS. Ob tem je poudaril, da se ni treba čuditi, če ob taki oblasti v tujino odhajajo številni mladi. Njim bi bilo treba nameniti denar, ki ga je država namenila za bivanje Šamija, je menil in se zavzel, da se v primeru Šamija spoštuje pravo in mu “zaželimo srečno pot”. Šami je v času begunske krize februarja 2016 v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, po postopkih na sodiščih pa so z ministrstva za notranje zadeve v ponedeljek sporočili, da so začeli s postopkom za deportacijo Šamija. Deportacija je bila predvidena za danes zjutraj, proti njej pa so v ponedeljek pozvali poslanci koalicije in Levice. Šami se je zjutraj sicer zglasil v azilnem domu, kamor sta ga pospremila tudi poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica), ki pa sta ga nato odpeljala v DZ. A postopek deportacije se ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je pojasnil predsednik vlade Miro Cerar.

Vilfan je navedel eno od možnih rešitev. Po njegovem je ena od možnosti, da bi Šameju podelili državljanstvo po dopolnjenemu zakonu o državljanstvu. Dopolnitev zakona omogoča, da se državljanstvo odobri tudi osebam, ki s svojim delom koristijo državi, ne da bi prej v Sloveniji živeli najmanj leto dni ali imeli urejen status tujca. Sicer je dodal, da odločitev ni v njegovi pristojnosti, niti da ne trdi, da je Šamej primeren, vendar je izrazil upanje v takšno rešitev.

Kordiš je medtem bil predvsem kritičen do vlade, čeprav je izrazil zadovoljstvo, da so proti deportaciji tudi koalicijske stranke. “Pametna politika skupnost gradi, ne pa razbija, siromaši in preganja,” je dejal. Ob tem je pripomnil, da je Šamej postal del skupnosti in da ga želi oblast “hitro in potiho” deportirati.

Poslanci so še pojasnili, da se mora Šamej v torek ob 5.45 zglasiti pred azilnim domom v Ljubljani, kjer ga bodo nato predali hrvaškim oblastem. Če MNZ ne bo preklical deportacije, nameravajo omenjeni poslanci v torek pospremiti Šameja do azilnega doma.

Škoberne je na novinarsko vprašanje, ali je možna ustavitev deportacije, dejal, da je Slovenija suverena država in da ima možnost, da se tako odloči, Hrvaški pa “lahko pošlje zahvalno pismo, ker je bila pripravljena sodelovati”.

Sodišče EU je poleti sicer odločilo, da je Hrvaška odgovorna za obravnavanje prošenj za mednarodno zaščito oseb, ki so množično prečkale njeno mejo med begunsko krizo v letih 2015 in 2016. Slovenija tako lahko preda Šameja hrvaškim oblastem, ni pa to nujno, je pojasnil Vilfan.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) Slovenija je bila danes kritična do načrtovane deportacije. “V Sloveniji nudimo mednarodno zaščito majhnemu številu begunk in beguncev in nikakor ne prevzemamo svojega pravičnega deleža skrbi za svetovne begunce. Politika, ki se ob tem dejstvu skuša znebiti enega človeka, ki je pobegnil pred vojno, pri nas zaprosil za zaščito, se naučil jezika ter se vključil v tukajšnjo skupnost, je politika, ki ne vidi človeka,” so sporočili.

Za torek je v Ljubljani sklicana tudi novinarska konferenca nevladnikov, na kateri bodo predvidoma predstavili Šameja in poziv notranjemu ministrstvu, naj prevzame odločanje o njegovi prošnji za mednarodno zaščito, ki ga je doslej po navedba AI Slovenija podpisalo več kot 500 Slovencev.

Iz urada predsednika republike so za STA sporočili, da je predsednik Borut Pahor v zvezi s Šamejem dobil dve prošnji državljanov, da bi pomagal pri ustavitvi deportacije. V obeh primerih, prvič v začetku avgusta in drugič v začetku novembra letos, je urad predsednika pismi naslovil na direktorat za upravne zadeve, migracije in naturalizacijo ministrstva za notranje zadeve. “Zavedajoč se posebne občutljivosti tovrstnih primerov, smo pristojne pozvali, da vsebino pisem še posebej skrbno preučijo ter opisano stanje v največji možni meri upoštevajo v postopku podelitve mednarodne zaščite. Odgovor pristojnega ministrstva do danes nismo prejeli,” so še sporočili iz urada.

Borut Pahor o zadevi Ahmad Šami: o tem so pravnomočno odločila sodišča, odločitve sodišč pa je treba spoštovati!

Predsednik republike Borut Pahor ob današnjem dogajanju v zvezi s sirskim beguncem Ahmadom Šamijem opozarja, da so o tej zadevi pravnomočno odločila sodišča, odločitve sodišč pa je treba spoštovati. Če se bodo pristojni odločili drugače, pa mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera, je dodal. Pahor je sicer v zvezi s tem primerom že avgusta in novembra letos naslovil pismi na direktorat za upravne zadeve, migracije in naturalizacijo ministrstva za notranje zadeve in prosil za skrbno preučitev, glede na posebno občutljivost tematike, so še sporočili iz njegovega urada. Ahmad Šami je v času begunske krize februarja 2016 v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, vendar jo je pristojno ministrstvo zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška, skladno z določili dublinske uredbe. Temu je pritrdilo tudi sodišče EU, Šamijevo pritožbo pa sta zavrnilo tudi vrhovno in nato še ustavno sodišče. Zato ga je ministrstvo danes nameravalo deportirati na Hrvaško, temu pa so sledili številni pozivi, naj tega ne stori. Poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica) sta Šamija v izogib deportaciji danes celo odpeljala v državni zbor. A do deportacije danes ni prišlo. Predsednik vlade Miro Cerar je namreč napovedal, da bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo. Premier je še pojasnil, da notranje ministrstvo v pravnomočno dokončanem postopku ni moglo odločiti drugače, kot je.

MNZ je danes sporočil, da so 30. oktobra sprejeli sklep ustavnega sodišča, s katerim je bila v postopku za preizkus ustavne pritožbe zoper sodbo in sklep vrhovnega sodišča kot izredno pravno sredstvo v zadevi Ahmeda Šameja, ta zavržena. Za MNZ je tako zadeva končana in ni več zadržkov, da bi Šameja po dublinski uredbi predali hrvaškim oblastem.

Šamej je februarja 2016 v času begunske krize zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji, vendar jo je pristojno ministrstvo junija zavrglo, češ da je za obravnavo odgovorna Hrvaška. Sodišče EU je poleti temu pritrdilo. Vrhovno sodišče je avgusta nato potrdilo prehodne odločitve Sodišča EU in zavrnilo Šamejevo pritožbo. Od odločitve vrhovnega sodišča 23. avgusta pa je začel veljati šestmesečni rok za predajo. (sta/ured)

(fotografija je simbolična)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Ministrstvo zaradi pravnomočne obsodbe sprožilo postopek razrešitve notarja Sikoška
KNOVS tudi o delovanju iranskih tajnih služb na ozemlju Slovenije
SDS za sklic skupne nujne seje teles DZ: kdo bo odgovarjal za skoraj 70 milijonov evrov preplačil zd…
Svetla prihodnost Slovenije: to je Slovenija brez Patrie in Zvonov, brez novinarskih laži in z ozave…

11 komentarjev za “Modeli iz SMC, SD, DeSUS in Levice se mečejo na zobe zaradi enega sirskega begunca, a hkrati na tisoče mladih Slovencev zapušča državo!?”

 1. Tonč pravi:

  Cmerar očitno išče novo bazo volivcev za naslednjo leto, vmes pa jim bodo potalali še državljanstva.

 2. Lemy pravi:

  To lahko vidiš le v Slovenistanu. Delanje norca iz lastnih revnih državljanov in tistih, ki prej umrejo preden jih zdravstveni sistem poštima. Sramota!!!

 3. oliver pravi:

  In zakaj bi tega modela obdržali v Sloveniji, je mar jedrski fizik ali srčni kirurg? V Sloveniji imamo še sami dovolj nezaposlenih frizerjev!

 4. Renato pravi:

  Levaki so se spet postavili nad pravo in ustavo. Spet smo očitno v Titovi “demokraciji”.

 5. bruh pravi:

  uveženi divje nestrpni smrdeči teroristični muslić, je pač obljubil kućanovim rdečim pra scem, da jim bo mafijsko in volilno zvest in zagotovil, da sovraži vse drugače misleče v kučanistanu, pa je postal TAKOJ prvorazredni….in torej nad zakonom, nad sodstvom in kućanove smrdeče ku rbe iz bande 571 ga bodo zaščitile in pljuvale po motečih domorodnih drugaće mislečih, ki so v kučanistanu itak drugorazredni….ajd……

 6. bruh pravi:

  poglejte v belgijo, v francijo , v UK…..najbolj mafijsko in volilno disciplnirani rdeči volilci so uvoženi negroidi in muslići….seveda, vse dokler ne postanejo večina v kakšnem urbanem predelu….potem pa ……..ajd…..saj ni nič novega s tem nestrpnim uvoženim smrdećim muslićem……ajd…le , da gre tu za veliko, veliko manjše številke….ajd…

 7. bruh pravi:

  …..sem pozabil, da to mafijsko in volilno rdečo discipliniranost in jasno nestrpnost do drugorazrednih drugačemislečih, bodo kućanovi rdeči pr asci in svi nje imenovali kot zgled uspele integracije……ajd…..pa upam, da vsaj tole ne brišete…..

 8. bruh pravi:

  in ne skrbite, tudi za tega uvoženega mafijsko in volilno discipliniranega smrdečega muslića, bodo brez večjih težav mafijsko a legalno prisesali na davkoplačevalski denar …..ajd..

 9. raft pravi:

  Čez nekaj let bo g. Šamej tožil Slovenijo, da je izbrisan.

 10. linke pravi:

  za ene je pravo za druge rdeče kot leta 45

 11. haapy yack pravi:

  hoj
  Frizerjem gre fajna. Nek frizer je pred nekaj čas odprl kino Bežigrad.
  Tale frišn bi lohk odprl kino Litostroj.
  maščevanjevigingovpres
  boditevcvetju

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo