Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Vinakoper slovesno obeležil 70-letnico; na leto proizvede okoli 3,2 milijona litrov vina različnih blagovnih znamk

Objavil 07. 11. 2017 pod kategorijo BIZNIS, KORPORACIJE & DRŽAVA, PODJETNIŠTVO. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Najpomembnejši istrski vinar Vinakoper je pozno popoldne s poslovnimi partnerji slovesno obeležil 70 let delovanja in hkrati tudi prejem naziva vinar leta. “Vinakoper je srce istrskega in tudi slovenskega vinogradništva,” je poudaril prvi mož koprskega podjetja Robert Fakin, uspehe Vinakopra pa je izpostavila tudi državna sekretarka Tanja Strniša.

Zgodba Vinakopra je plod trdega dela sedanje in prejšnjih ekip, ki so si prizadevale za dvig pivske kulture in kvalitete vina tako v Istri kot po vsej Sloveniji, je na današnji prireditvi poudaril direktor Robert Fakin.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša pa je med drugim koprskemu vinarju čestitala za bogato lastno pridelavo. Kot je dodala, pa je posebej razveseljivo, da so v podjetju v zadnjih petih letih obnovili okoli 20 odstotkov svojih vinogradov.

Zgodba Vinakopra se je začela leta 1947 z ustanovitvijo podjetja Vino, ki je imelo glavno klet v tunelih pod Belvederjem v Kopru. Novo klet na današnji lokaciji so nato odprli v 50. letih. Danes Vinakoper premore 586 hektarjev vinogradov, letno pa pridela med štiri in 4,6 milijona kilogramov grozdja ter povprečno 3,2 milijona litrov vina različnih blagovnih znamk.

Letošnja letina vina bo dobra, je za STA ob robu prireditve ocenil glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar: “Postavljeni bomo zopet pred čudovite, elegantne malvazije in tiste prave, bogate refoške, z lepimi barvami in veliko sadnosti.”

V primerjavi z lanskim letnikom bo po njegovem v letošnjem več elegance. “Letnik 2016 nam je prinesel tiste bogatosti, polnosti, strukture, torej eno čudovito priložnost za zorenje rdečih vin, pa tudi belih,” je spomnil Zidar in dodal, da bo letnik 2017 “bolj eleganten, bolj svež, bolj saden in prijeten, tudi mogoče na alkoholni stopnji malo nižji, kar je pa seveda prijetno, da bomo lahko popili tudi kozarec več”. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V Avstraliji konec proizvodnje avtomobilov; po Fordu in Toyoti sedaj vrata zaprl še Holden
Štajerski vinarji se s "pubeci" predstavljajo v Mariboru in Ljubljani
Nova izvršna direktorja DUTB Jože Jaklin in Andrej Prebil
Pošta Slovenije s prenovljeno korporativno oblikovno podobo

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočilo

Oglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo