Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Sodišče Mateja Raščana obsodilo na štiriletno zaporno kazen in vračilo 34 milijonov evrov

Objavil 20. 10. 2017 pod kategorijo FEATURED, KRONIKA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Ljubljansko okrožno sodišče je sledilo dogovoru s tožilstvom in nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu v sojenju zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe izreklo štiri leta zaporne kazni. Sodišče je obenem ugotovilo, da je Raščan ustvaril 34 milijonov evrov premoženjske koristi, ki jo bo moral vrniti.

Raščanov odvetnik Stojan Zdolšek je danes na sodišču v zaključni besedi dejal, da si Raščan ni pridobil nobene premoženjske koristi, pač pa je bila korist ustvarjena na račun njegovih podjetij Monera in Rašica Point. Dodal je, da Raščan, ki je sicer v osebnem stečaju, danes živi zelo skromno in si želi urediti življenje. S sodbo tako v delu, ki Raščanu nalaga vrnitev dobrih 34 milijonov evrov, ni bil zadovoljen.

“Sodba je takšna, kakršen je bil sporazum, glede tega nimamo pripomb, kar zadeva obrazložitev o premoženjski koristi pa mislim, da je zelo napačna. Glede tega ni bilo nobenih dokazov, tudi sama razlaga, ki jo je danes sodišče podalo, ne prepriča,” je dejal Zdolšek.

Razlaga sodnice Alje Kratovac se mu je zdela “na svoj način zelo originalna”, zato dvomi, da odločitev prestane resen pravni preizkus. Odvetnik je dejal, da je vprašanje, kaj se lahko Raščanu sploh odvzame, saj je njegova stranka v osebnem stečaju. “Seveda tako enormnega zneska ni mogoče odvzeti,” je dejal po izreku sodbe.

Tožilec Boštjan Valenčič iz Specializiranega državnega tožilstva (SDT) je nasprotno menil, da je bila obrazložitev sodbe “resnično nadpovprečna”. Tako visokega odvzema premoženjske koristi ni pričakoval. “V tem pogledu je ta sodba precedens. Moram reči, da se strinjam z ravnanjem sodišča in ga zelo pozdravljam,” je dejal Valenčič.

Sodišče je po tožilčevem mnenju pokazalo, da se kriminal ne izplača. Obtoženi gre za štiri leta v zapor, poleg tega ga čaka plačilo 34 milijonov evrov, je ponovil. O tem, na kakšen način se bo ta znesek izterjalo, po njegovem na tem mestu ni mogoče razpravljati, gre pa zadeva v postopke izvršbe.

Zdolšek je dejal, da bodo počakali in videli, kako bo sodišče sodbo obrazložilo, nato pa se bodo odločili, ali se bodo na del o premoženjski koristi tudi pritožili.

Ljubljanska okrožna sodnica Alja Kratovac je sicer v izreku sodbe dejala, da je Raščan zlorabil svoj položaj kot lastnik družbe Delo Revije in je v imenu podjetja najemal kredite, ki jih je za 65 milijonov evrov, čeprav jih podjetje Delo Revije ni potrebovalo. Od tega je bil povrnjen le del kreditov, za 13,4 milijona evrov jih je namreč ostalo neporavnanih.

Raščanova družba Monera je Delo Revije prevzela leta 2008. Raščan je nato izkoristil ugodno bonitetno oceno družbe in jo v kratkem času prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih slovenskih bankah, posojila pa nato prenakazal na račune svojih podjetij oziroma na svoje osebne račune, mu je očitalo tožilstvo.

Leta 2011 je bil uveden stečaj, postopek pa je bil uradno zaključen januarja lani. Končal se je s 34 milijoni evrov prijavljenih terjatev, upravitelj jih je priznal 29,5 milijona evrov, poplačanih je bilo 811.000 evrov.

Stečajni upravitelj Monere je danes povedal, da je družba Delo Revije priglasila terjatev v višini okoli 35 milijonov evrov, kar jim je priznal, vendar tega denarja ni v stečajni masi. Tudi stečajna upraviteljica Rašica Point je povedala, da so upniki, tudi Delo Revije, skupno priglasili za okoli 27 milijonov evrov terjatev, upnikom so lahko vrnili le za okoli 1,5 milijona evrov.

Raščan bo moral plačati tudi sodne stroške, ki bodo znani naknadno. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

50 odtenkov svobode bo Slovenke osvobodilo 8. februarja
V ZDA vlak z republikanskimi kongresniki trčil v tovornjak, najmanj ena oseba mrtva
Ljudje, ki se počutijo mlade v srcu, živijo dlje
V bližini Moskve strmoglavilo rusko potniško letalo z 71 ljudmi na krovu, nesreče ni preživel nihče

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo