Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Razsodba haaškega sodišča za Ratka Mladića 22. novembra

Objavil 18. 10. 2017 pod kategorijo BALKAN, EVROPA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu bo razsodbo v primeru nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki je obtožen vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH, objavilo 22. novembra, je danes sporočilo sodišče.

“Objava razsodbe bo v sredo, 22. novembra, ob 10. uri,” je v sporočilu napovedalo sodišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug gre za prvostopenjsko razsodbo, na katero se bosta lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba.

Tožilstvo je konec lanskega leta v sklepni besedi za Mladića, ki se je prijel vzdevek Balkanski klavec, zahtevalo dosmrtni zapor. Utemeljilo je, da bi bila krajša kazen žalitev tako za žive kot mrtve žrtve in pravosodje. Mladićeva obramba je zahtevala oprostilno sodbo.

Nedavno je srbska vlada na prošnjo Mladićeve obrambe in družine dala zagotovila za začasno izpustitev 74-letnega Mladića iz pripora haaškega sodišča zaradi zdravljenja.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika. Sojenje se je začelo maja 2012, končalo pa decembra lani. Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

Na podlagi enake obtožnice so nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića marca lani obsodili na 40-letno zaporno kazen. Prizivni postopek v tem primeru še poteka, navaja nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Puigdemont prispel na Dansko, Španija zahteva ponovno aktivacijo evropskega pripornega naloga
NY Times: Trump lani junija skušal odpustiti posebnega preiskovalca ruske afere Roberta Muellerja
Raziskava WIN/GIA: Najbolj priljubljen svetovni voditelj je papež Frančišek
V trčenju francoskih vojaških helikopterjev 5 smrtnih žrtev

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo