Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

ZDA izstopile iz Unesca, ker je tam od leta 2011 Palestina

Objavil 12. 10. 2017 pod kategorijo SVET, ZDA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

ZDA se umikajo iz članstva v Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, je danes napovedal State Department. Generalna direktorica te organizacije Irina Bokova je že izrazila obžalovanje zaradi te odločitve Washingtona, ki je povezana s sprejemom Palestine v članstvo organizacije leta 2011.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je odločitev o koncu članstva ZDA v Unescu v Pariz sporočil sam ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Odločitev bo v skladu s pravili Unesca začela veljati 31. decembra.

Bokova je v odzivu izrazila globoko obžalovanje in izrazila prepričanje, da “Unesco še nikoli ni bil tako pomemben za ZDA ali ZDA za Unesco”, tudi glede na porast nasilnega ekstremizma in terorizma v svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ozadju je spor zaradi sprejema Palestine v članstvo organizacije leta 2011. Tedaj je na zasedanju Generalne skupščine Unesca to odločitev podprlo 107 držav, med njimi tudi Slovenija.

ZDA so potem še isti dan protestno ustavile financiranje Unesca, ki je sicer znašalo kar okoli petino vseh sredstev organizacije. Dve leti kasneje so zaradi neplačevanja članarine izgubile tudi volilne pravice v organizaciji, vendar pa so vztrajale kot članica.

ZDA sicer nasprotujejo kakršnim koli načrtom katerega koli organa ali specializirane agencije ZN, da bi priznali Palestino kot samostojno državo. V Washingtonu poudarjajo, da bi morali prej doseči mirovni dogovor med Izraelom in Palestinci.

Po drugi strani pa administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa v skladu z njegovo politiko “najprej Amerika” preučuje smiselnost sodelovanja v več multilateralnih dogovorih oz. organizacijah.

Kot je po poročanju dpa povedala tiskovna predstavnica State Departmenta, “ZDA te odločitve niso sprejele zlahka”, so se pa za odhod iz Unesca odločili, ker organizacija potrebuje korenite reforme. ZDA tudi moti Unescovo “vztrajno protiizraelsko stališče”.

ZDA sicer upajo, da bodo kljub vsemu lahko ohranile status države opazovalke in da bodo še naprej lahko izražale svoja stališča glede zaščite svetovne kulturne dediščine. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve se približuje Trumpu in njegovi družini
Donald Trump spet na veliko tvital, a tokrat tudi sam širil "fake news"
Javni spor med Mayevo in Trumpom zaradi tvitov okoli muslimanov
VS ZN danes o Trumpovem priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo