Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

EU potrdila, da zaenkrat ni pogojev za pogovore o prihodnjih odnosih z Britanijo

Objavil 12. 10. 2017 pod kategorijo EVROPA, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je danes v Bruslju po petem krogu pogajanj o brexitu potrdil, da ni zadostnega napredka pri ločitvenih vprašanjih za začetek pogovorov o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Obenem je izrazil upanje, da bo s politično voljo bistven napredek mogoče doseči v prihodnjih dveh mesecih.

Ta teden smo delali v konstruktivnem duhu, pojasnili smo nekatere točke, nismo pa napravili velikega koraka naprej, je ocenil Barnier po koncu petega kroga pogajanj o izstopu Velike Britanije iz unije.

Še zlasti je glavni pogajalec unije obžaloval “izjemno zaskrbljujoč” zastoj v pogovorih o finančni poravnavi. O tem ta teden sploh niso razpravljali, ker britanska stran ni bila pripravljena predstaviti natančnih stališč.

“Smo v slepi ulici,” je poudaril Barnier v povezavi z vprašanjem finančne poravnave ter opozoril, da je to “izjemno zaskrbljujoče” za nosilce številnih projektov v sklopu evropskega proračuna in za davkoplačevalce.

EU že vseskozi vztraja, da je za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih, ki ga želi britanska stran takoj, treba najprej zagotoviti zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Čeprav tudi glede pravic državljanov ter meje med Irsko in Severno Irsko še ostajajo odprta vprašanja, je glavna ovira za napredek v pogajanjih vprašanje finančne poravnave.

Britanska premierka Theresa May je v govoru v Firencah zatrdila, da zaradi brexita nobeni članici unije ne bo treba plačati več ali prejeti manj denarja, a EU zahteva podrobna britanska stališča s konkretnimi številkami, zapisana na papirju.

Glavni britanski pogajalec o brexitu David Davis je danes ponovil britansko stališče, da je mogoče konkretne številke doreči le v sklopu pogajanj o prihodnjem partnerstvu, na katera je njegova država povsem pripravljena.

Ob tem je pozval, naj vrh EU na zasedanju prihodnji teden prepozna dosežen napredek, razširi Barnierjev mandat in omogoči nadaljnje pogovore. “Moramo govoriti o prihodnosti,” je izpostavil Davis.

A Barnier v okviru svojega mandata vztraja pri vrstnem redu, ki so ga začrtale članice unije: najprej zadosten napredek glede ločitvenih vprašanj, nato pogajanja o prihodnjih odnosih.

Pomembno vprašanje, ki lahko igra ključno vlogo pri iskanju poti iz slepe ulice, je prehodno obdobje med izstopom Britanije iz unije in uveljavitvijo novega partnerstva, za katero je v Firencah zaprosila britanska premierka.

Začetek pogovorov o prehodnem obdobju bi lahko bil kompromis, ki bi zadovoljil obe strani. A velike članice z Nemčijo na čelu po neuradnih informacijah najprej zahtevajo konkretna pisna britanska jamstva glede finančne poravnave.

Medtem ko obe strani trdita, da je žogica na drugi strani igrišča, se krepi verjetnost, da dogovora ne bo. Obe strani pravita, da si tega ne želita, a da bosta pripravljeni na vse okoliščine. “Noben dogovor bi bil zelo slab dogovor,” je poudaril Barnier.

Glavni pogajalec EU je danes potrdil pričakovanje, da preboja, ki bi omogočil pogajanja o prihodnjem partnerstvu, na oktobrskem vrhu ne bo. Vprašanje ostaja, ali bo mogoče slab vtis ublažiti z vsaj kakšnim korakom naprej v povezavi s prehodnim obdobjem.

Barnier je danes poskušal vliti nekaj optimizma, ko je poudaril, da je s politično voljo povsem mogoče doseči bistven napredek v prihodnjih dveh mesecih. Oba z Davisom sta tudi izpostavila, da imata obe strani še vedno enake cilje. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Iz sveta obsodbe nove izstrelitve severnokorejske rakete
Estonsko predsedstvo EU predlaga odpravo obveznih begunskih kvot
Poskus požiga sinagoge v švedskem Göteburgu
Dr. Milan Zver glede jedrskega dogovora z Iranom izzval Mogherinijevo

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo