Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

e-Call: Kmalu iz vozil samodejni klic v sili na 112 v primeru nesreče

Objavil 11. 10. 2017 pod kategorijo PROMET & CESTE, SLOVENIJA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Države EU bodo s 1. januarjem 2018 morale imeti vzpostavljen sistem e-Call, ki bo omogočal samodejne klice v sili na številko 112 iz vozila v primeru prometne nesreče. Proizvajalci avtomobilov pa bodo morali od 1. aprila 2018 naprej svoje nove modele osebnih avtomobilov opremljati z opremo za sistem e-Call.

Imetniki starejših osebnih avtomobilov, ki bi te želeli opremiti z opremo za sistem e-Call, pa bodo imeli možnost nakupa ustrezne opreme, je na današnji novinarski konferenci v prostorih Iskratela v Kranju pojasnil vodja državnega centra za obveščanje Boštjan Tavčar in dodal, da ti datumi ne veljajo za tovorna vozila in motorje.

Rešitev e-Call bo omogočala hitrejše in natančnejše obveščanje služb za zaščito in reševanje ter posledično skrajšanje časa prihoda reševalnih služb na kraj nesreče.

Slovenija je bila sicer prva država v EU, ki je sistem e-Call uvedla na ravni celotne države – to je storila 1. decembra 2015, je še povedal Tavčar in dodal, da so sistem uvedli v sodelovanju z več slovenskimi partnerji, med katerimi sta bila tudi Iskratel in Telekom Slovenije.

Novinarska konferenca je potekala v okviru mednarodnega strokovnega posveta Testfest, ki ga v prostorih kranjskega Iskratela in ob gostiteljstvu ustanove Sintesio Slovenija organizirata mednarodni organizaciji ERTICO/ITS in ETSI.

Dogodka se udeležuje več kot 100 strokovnjakov iz okrog 40 podjetij iz 15 držav. Med njimi so strokovnjaki iz podjetij, kot so Tesla, Volkswagen, Škoda, Robert Bosch, Yamaha, Huawei itn. Posvet je v prvi vrsti namenjen praktičnemu preskušanju skladnosti medsebojnega delovanje eCall naprav različnih proizvajalcev. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

SDS za znižanje DDV na predkrizno raven in dodatno znižano stopnjo
Zasebne šole zaskrbljene ob obetih znižanja javnih sredstev
Po včerajšnjem orkanskem vetru danes po vsej državi še padavine
Ne tič ne miš: prvostopenjsko sodišče prvo stavko SF razglasilo za zakonito, drugo za nezakonito

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo