Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

CDU in CSU dosegla dogovor glede omejitve števila beguncev; do 200.000 migrantov na leto

Objavil 09. 10. 2017 pod kategorijo EVROPA, FEATURED, SVET. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Krščanski demokrati (CDU) kanclerke Angele Merkel in Krščansko socialna unija (CSU) pod vodstvom Horsta Seehoferja so sinoči po deseturnih pogajanjih le dosegli dogovor glede politike priseljevanja. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Merklova popustila in pristala na zahtevo CSU, da se število novih beguncev v Nemčiji omeji na 200.000 letno.

Dogovor o tej najbolj sporni točki sta dosegla Merklova in Seehofer, ki je tudi predsednik bavarske deželne vlade, na pogovorih na štiri oči. Sešla sta se zvečer, po približno uri prekinitve pogovorov za znotrajstrankarska posvetovanja. Nemška tiskovna agencija dpa je pred tem poročala, da naj bi bil to znak, da so pogajanja po več urah zašla v težave.

Politika priseljevanja je bila glavna sporna točka usklajevanj med CDU in CSU pred načrtovanimi pogovori z liberalci (FDP) in Zelenimi o oblikovanju t. i. jamajške vladne koalicije. V CSU so že ves čas kritični do kanclerkine t. i. politike odprtih vrat, zaradi katere je v Nemčijo od leta 2015 prišlo več kot milijon prosilcev za azil, in zahtevajo omejitev števila migrantov v Nemčiji na 200.000 letno, kar pa je Merklova doslej zavračala.

Zdaj je očitno popustila in pristala na “temeljni kompromis”, poroča francoska tiskovna agencija AFP, po katerem bo ta zgornja meja za priseljevanje vendarle ostala v skupnem programu CDU in CSU, stranki pa bosta tako lahko enotno nastopili v prihajajočih koalicijskih pogajanjih z FDP in Zelenimi. Merklova in Seehofer naj bi podrobnosti dogovora predstavila na novinarski konferenci danes opoldne.

Kot že sedaj poročata dpa in AFP, pa osnutek sinočnjega dogovora predvideva cilj omejitve števila novih humanitarnih migrantov, med katere spadajo begunci, na 200.000 letno – a z določenimi omejitvami. Med drugim tako izpostavlja, da je lahko vsak prosilec za azil zavrnjen šele po individualni obravnavi njegove prošnje, kot to določa nemška ustava, in ne že na meji. Če bi se ponovile kaotične razmere, kot so se leta 2015, bo prihodnja nemška vlada ponovno preučila to vprašanje in se s parlamentom posvetovala o morebitni določitvi nove meje.

Nadzor na nemških mejah naj bi se nadaljeval, dokler ne bo ustrezno zavarovana zunanja meja EU, še piše dpa. Stranki sta obenem zavezani sprejetju širše priseljenske zakonodaje s ciljem privabiti v Nemčijo kvalificirane migrante z znanji, ki jih potrebuje nemško gospodarstvo, kar je sicer ena osrednjih zahtev FDP. Obenem si bosta prizadevali doseči posebne dogovore z afriškimi državami izvora migrantov. Tri severnoafriške države – Maroko, Alžirijo in Tunizijo – želita uvrstiti na seznam t. i. varnih držav izvora, čemur nasprotujejo Zeleni.

Po dogovoru o zgornji meji za begunce sta CDU in CSU pogovore sinoči prekinili in bosta ostala razhajanja v stališčih skušali preseči kdaj drugič, še dodaja dpa. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

V Nemčiji propadli uvodni pogovori o sestavi jamajške koalicije
V Makedoniji nove aretacije zaradi aprilskega nasilja v sobranju
Motivacija za zdrav življenjski slog ključna za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni
Trump vztraja, da je Flynn kot član njegove ekipe ravnal zakonito

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je v DZ vložila predlog za ustavno obtožbo zoper premierja Mira Cerarja zaradi zadeve Šami. Vaš komentar?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo