Spremljaj Politikis na
Politikis na Facebooku   Politikis na Twitterju
Politikis na Facebooku Politikis na Twitterju Politikis
Vroče vsebine

Nemški predsednik Steinmeier 27 let po združitvi Nemčije svari pred novimi zidovi

Objavil 03. 10. 2017 pod kategorijo LAJF, ZANIMIVOSTI, ZGODOVINA. Spremljajte odzive na ta post cez RSS 2.0. Lahko komentirate ali pustite trackback v zvezi s tem vnosom

Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je v nagovoru ob dnevu enotnosti opozoril na nove zidove odtujenosti, razočaranja in jeze. Ti so nadomestili tisti zid, ki je Nemčijo delil vse do leta 1990, je dejal in s tem posredno namignil na vzpon skrajno desne Alternative za Nemčijo na septembrskih parlamentarnih volitvah.

V Nemčiji dan enotnosti praznujejo v spomin na 3. oktober 1990, ko je začela veljati pogodba o združitvi po drugi svetovni vojni razdeljene države. Datum predstavlja konec procesa združevanja Nemčije, ki se je začel s padcem Berlinskega zidu 9. novembra 1989.

Država je po besedah predsednika Steinmeierja od tedaj prehodila dolgo pot, toda pojavili so se novi zidovi, manj vidni, brez bodeče žice in smrtonosnega traku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za temi zidovi se je vzpostavilo globoko nezaupanje v demokracijo in njene predstavnike, je povedal Steinmeier in pri tem posredno namignil na vzpon skrajno desne Alternative za Nemčijo. Ta se je na septembrskih volitvah kot prva stranka, ki zagovarja skrajno desna stališča, po drugi svetovni vojni uvrstila v bundestag.

Steinmeier se je dotaknil tudi begunske krize in zmožnosti Nemčije za sprejem prosilcev za mednarodno zaščito. Kot je dejal, je treba uskladiti realnost v svetu in sposobnosti države.

“Strah ljudi nas nikoli ne sme pustiti ravnodušnih,” je Steinmeier dejal na slovesnosti ob dnevu enotnosti v Mainzu, ki sta se je udeležila tudi kanclerka Angela Merkel in odhajajoči predsednik bundestaga Norbert Lammert. (sta)

Deli z drugimi:Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

Priporočamo še te vsebine

Odbor FDA: Uporabniki elektronskih cigaret IQOS niso nič kaj bolj varni pred boleznimi
V Španiji umrl najstarejši Zemljan, 113-letni Francisco Nunez Olivera
Rusija bo turistom-oligarhom za 80 milijonov evrov omogočila sprehod v vesolju
Papež Pavel VI. bo še letos razglašen za svetnika

Komentiraj

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oglasno sporočiloOglasno sporocilo

Anketa

SDS je predstavila alternativni vladni program za področje notranjih zadev. Ga podpirate?

Ogled rezultatov

Loading ... Loading ...
Oglasno sporočilo